Ko će do trofeja, Bane ili Nemanja?

Fudbaleri engleskog Čelsija i portugalske Benfike igraju u sredu veče (20:45) finale Lige Evrope u Amsterdamu.

Izvor: AK

Sreda, 15.05.2013.

08:19

Default images

Biće to ujedno i duel dva srpska internacionalca, Branislav Ivanović predvodiće odbranu Engleza, a Nemanja Matić vezni red Portugalaca.

Prošle sezone Čelsi je eliminisao lisabonski tim u četvrtfinalu Lige šampiona. Ukoliko Čelsi trijumfuje na “Amsterdam arena” postaće prvi tim koji je u dve sezone osvojio Ligu šampiona, pa Ligu Evrope.

Ono što će dodatno obeležiti duel ova dva tima je što je nekoliko igrača iz obe ekipe, nekada igralo za rivala. Nemanja Matić je bio član Čelsija, dok su za Benfiku igrali David Luiz i Ramireš.
Takođe, Čelsi bi mogao da postane tek četvrti klub u istoriji koji je osvojio sva tri klupska takmičenja pod okriljem UEFA. To su do sada uradili Juventus, Ajaks i Bajern.

Prošle sezone Čelsi je u prvom meču četvrtfinala LŠ u Lisabonu slavio sa 1:0, dok je u Londonu bilo 2:1 za domaći tim. Menadžer Čelsija Rafa Benitez već je jednom osvajao ovaj trofej sa ekipom Valensije u sezoni 2003/2004, ali se ovo takmičenje tada još zvalo Kup UEFA.

Trener Čelsija Rafael Benites rekao je da je finale Lige Evropa dokaz da je klub radio dobro u prethodnom periodu.

"Biti ovde, u ovoj fazi takmičenja znači samo da smo neke stvari uradili dobro. Ne vidim nijednu ekipu kao favorita. Svako finale je drugačije, ali morate da imate samopouzdanje. Sve takodje zavisi i od protivnika", rekao je Benites.

Fudbaler Čelsija Frenk Lampard rekao je danas da je razočaran što je njegova ekipa eliminisana iz Lige šampiona, ali da će tim učiniti sve da pobedi Benfiku u finalu i osvoji Ligu Evropa.
"Moramo da budemo maksimalno koncentrisani kako bismo ostvarili rezultat koji želimo. Benfika je dobar tim, kao što je to bio Bajern prošle godine u finalu Lige šampiona u Minhenu. Razočarani smo što smo u Ligi Evropa, ali želimo da pobedimo u ovom velikom evropskom finalu", rekao je Lampard.

"Postoje teški periodi u svakoj sezoni, ali smo sada u toj poziciji da smo se kvalifikovali za Ligu šampiona, a još ćemo igrati i veliko finale Lige Evropa protiv Benfike", dodao je najbolji strelac u istoriji Čelsija.

Novinare je zanimalo i da li će sledeće sezone ostati u Čelsiju, na šta je Lampard odgovorio: "Ovde sam da osvojim trofej sa Čelsijem, ne znam gde mi je budućnost".

Golman londonskog kluba Petr Čeh kazao je da će sezonu smatrati uspešnom samo ako njegova ekipa osvoji Ligu Evropa.

"Ako pobedimo Benfiku sezonu ću smatrati uspešnom. Nema veze što su nam pripisali ulogu favoritu, moramo da se borimo svih 90 minuta, ili više ako bude potrebno. Nije bitno kako ćemo pobediti, da li posle regularnog dela, produžetaka ili penala, ali idealno je da to bude posle 90 minuta", kazao je Čeh.
"I dalje navijam za Benfiku kada igra u domaćim takmičenjima, ali ja sam sada igrač Čelsija i ne želim da razmišljam o bilo kojoj drugoj ekipi. Pre meča možete da se šalite sa svima, ali kada duel počne, razmišljate samo kako da pobedite. U ovom finalu daću sve od sebe da Čelsi pobedi", rekao je vezni igrač Čelsija Ramireš.

Čelsi će protiv Benfike biti oslabljen neigranjem Edena Azara, a neizvestan je i nastup kapitena Džona Terija.

Ekipa Benfike takođe će imati ogroman motiv da trijumfuje u Amsterdamu, pošto navijači lisabonskog kluba na evropski trofej čekaju još od 1962. godine i osvajanja tadašnjeg Kupa šampiona.

"Osvajanje Lige Evrope bio bi jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji kluba i mnogo bi značio igračima i navijačima. Drago mi je što igramo baš protiv Čelsija, jer u toj ekipi ima nekoliko momaka sa kojima sa radio u prošlosti", poručio je trener Benfike Žorž Žezus.

Lisabonski klub već jednom je igrao u finalu ovog takmičenja, 1983. godine, ali je tadašnji Kup UEFA osvojio drugi londonski klub Totenhem.

Ipak, Benfika ima i dobar razlog da se pozove na tradiciju, pošto je drugi i, za sada, poslednji trofej u Evropi, Kup šampiona osvojila 1962. godine baš pobedom u Amsterdamu nad madridskim Realom od 5:3.

Finalna utakmica Lige Evrope igra se u sredu od 20.45 na Amsterdam areni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: