ZOI:Austrijanci žele zlato u spustu

Austrijski spustaši su do sada imali lošu sezonu u Svetsom kupu, ali je njihova želja da se na vrh vrate na Olimpijskim igrama u Vankuveru, u februaru.

Izvor: B92, Reuters

Ponedeljak, 25.01.2010.

10:11

Default images

Austrijanci, koje mnogi smatraju za dominantnu naciju u alpskom skijanju, će u Vankuver doći bez ijedne pobede na šest takmičenja u spustu u dosadašnjem delu sezone. U nedelju su čak ostali bez podijuma na svom terenu, u Kicbilu, kada je Švajcarac Didije Kuš pobedio ispred Andreja Sporna iz Slovenije i Italijana Vernera Hila.

Rezultati na prvih šest takmičenja sezone su ujedno najgori za Austrijance od sezone 1991/92, kada su Svetski kup završili bez pobede. Ipak, tada su osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Albertvilu, kada je Patrik Ortlijeb trijumfovao u spustu.

Bilo bi lepo da sam mogao da odem na Olimpijske igre posle pobede u Kicbilu“, rekao je Mihael Valhofer, koji je verovatno najveća šansa za Austrijance za osvajanje zlata u najbržoj disciplini alpskog skijanja, „Ali, imamo odličan tim i odlične skijaše. I na Olimpijskim igrama sve drugačije funkcioniše“.
Beta
Ipak, iako nije pobedio ni na jednom spustu od starta sezone, Valhofer, koji u karijeri ima 11 trijumfa u toj disciplini, je imao solidne rezultate, jedno treće, četvrto i dva peta mesta, uz pobedu u superveleslalomu u Val d’Izeru. Kod Austrijanaca ne treba zaboraviti ni Marija Šrajbera, koji je bio četvrti u Kicbilu, a drugi u Bormiju, ali je kasnije bio diskvalifikovan zbog male tehničke greške.

S druge strane Švajcarci su zamenili uloge sa svojim susedima, sa četiri pobede na šest trka, dok su preostale dve otišle u ruke Slovenca i Kanađanina.

23-godišnji Karlo Janka se pokazao kao jedan od najvećih skijaških talenata kada se u tri dana u Biver Kriku tri puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Njegov stariji kolega 35-godišnji Kuš, koji je devet puta pobedio u Svetskom kupu od 1993. do 2009. godine ove sezone je već četiri puta trijumfovao, uključujući dvostruko slavlje u Kicbilu.

Bolje je biti u ovoj poziciji nego na 20. mestu i da mi je potrebno čudo da bih se našao na podijumu. Radije bih bio onaj koga love nego lovac”, rekao je Kuš, koji je prihvatio ulogu favorita pred Igre u Vankuveru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: