Sprema se novi štrajk sudija u NBA

Nakon novog zastoja u pregovorima rukovodstva košarkaške NBA lige i sudija, oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, čini se da je štrajk arbitara neizbežan.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2009.

12:56

Default images

Dve strane su u četvrtak pregovarale telefonom, samo dan nakon što su sudije jednoglasno odbile najnoviju ponudu lige. Dve strane su se složile oko toga da novi ugovor bude potpisan na dve godine i oko zarada, ali kamen spoticanja predstavljaju promene koje liga želi da uvede u vezi sa penzijama i otpremninama.

Sudije se takođe ne slažu sa predlogom čelnika lige da mali broj mečeva radi treninga sude arbitri WNBA i Razvojne lige.

Portparol udruženja sudija NBA lige Leme Mekmoris ocenio je da se čini da je posle novih neuspelih pregovora sa upravom takmičenja štrajk arbitara neizbežan.

Tokom našeg poslednjeg razgovora čelnici lige su nam saopštili da nema svrhe da se ponovo razgovara jel smo došli do pat pozicije. Obzirom na trenutnu situaciju verujem da je štrajk neizbežan. Šanse da se postigne dogovor pre početka predsezone su manje od 50%”, izjavio je Mekmoris.

Mekmoris je sopštio da je najveći problem težnja NBA lige da tokom sledeće dve godine penzioniše određeni broj sudija. On je optužio upravu lige da pokušavaju da sklone starije sudije.

Međutim, glavni savetnik NBA lige Rik Bakhnan istakao je da je to nije istina. On je rekao da su arbitri prvo prihvatili sve predloge lige, da bi potom promenili mišljenje.

Razočarani smo jer se nalazimo u ovoj poziciji. Vreme nam ističe“, rekao je Bakhnan.

NBA liga još uvek nije zvanično objavila da su pregovori propali, ali je gotovo izvesno da će sudijske zamene deliti pravdu na mečevima u predsezoni koja startuje kroz dve nedelje.

"Uvek postoji vreme za dogovor, pod uslovom da je to nešto što obe strane žele. Ali, po onome što se desilo na poslednjem sastanku, nisam preterani optimista", ocenio je Bakhnan.

Dosadašnji ugovor sudija i NBA lige istakao je 1. septembra. Nova sezona počinje 27. oktobra i ako dogovor ne bude postignut mečeve će suditi zamene. To se poslednji put dogodilo u sezoni 1995/96, kada je kvalitet sudjenja oštro kritikovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: