Formula 1 u Bahreinu: Neka pobedi sport

Posle višenedeljnih spekulacija Velika nagrada Bahreina u Formuli 1 je pred nama, uprkos zabirnutosti za bezbednost svih učesnika. Protesti u toj zemlji intenzivirani su poslednjih dana i upućeni su baš protiv održavanja trke na stazi „Sakir“. Ipak, svi se nadaju da će se situacija smiriti kada u petak na njoj počne akcija i da će sport na kraju pobediti nasilje...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 19.04.2012.

22:00

Default images

Prošlogodišnje izdanje Velike nagrade Bahreina otkazano je zbog nereda u toj zemlji, iako su i toj odluci prethodile višenedeljne spekulacije. Trka je bila zakazana kao prva u sezoni, da bi bila odložena, a na kraju i zvanično otkazana. Još u septembru ona je uvrštena u ovogodišnji kalendar Formule 1, što je izazvalo brojne kontroverze, posebno jer se situacija u Bahreinu tada još nije primirila, a sve se nastavilo i do samog dolaska ekipa u tu zemlju.

Prema informacijama sa Bliskog Istoka, situacija u Bahreinu jeste mirnija nego pre godinu dana, ali je daleko od toga da je tamo sve u redu. Zbog toga su i trajale višenedeljne spekulacije da li će Formula 1 uopšte posetiti tu zemlju ove sezone, ali su prvi čovek šampionata Berni Eklston i Svetska automobilska federacija prošle nedelje otklonili sve sumnje potvrdom da otkazivanja trke neće biti i ponovili stav da sport i politiku ne treba mešati.
Beta
Još pre toga su počeli sve masovniji protesti protiv trke, sa porukom da nije u redu slati poruku svetu da je u Bahreinu sve u redu i da je Formula 1 dobrodošla. Borci za ljudska prava tražili su, ali to još uvek i čine, da trka bude otkazana, ali se to, po svemu sudeći, neće desiti, sem ako se nešto ne desi u minut do 12.

Ipak, situaciju u Bahreinu svi ljubitelji Formule 1 prate pomno i vesti koje dolaze iz te zemlje nisu toliko ohrabrujuće. Razlog za to je što su se u sredu uveče članovi Fors Indije našli usred sukoba protestanata i policije i na njihovo vozilo bačen je molotovljev koktel. Srećom, niko nije povređen, ali je jedan od članova tima, koji nije bio prisutan kada se incident dogodio, odlučio da napusti Bahrein jer se tamo ne oseća bezbedno.
Beta
To nije jedini takav slučaj koji se desio prethodnih dana, jer su istu odluku doneli i članovi jednog tima koji se takmiči u Porše Superkupu, pošto će se i u tom šampionatu održati trka za vikend. Uz to, pojedini mediji su odlučili da ne pošalju svoje izveštače u Persijski zaliv, a među njima su i nemački Skaj, japanski Fudži i MTV3 iz Finske. Iako članovi Fors Indije nisu bili meta napada u sredu uveče, protestanti su najavili da će svoje akcije zaoštriti baš tokom tri dana akcije na stazi.

Protestujemo da bismo iskazali svoj bes protiv Formule 1 jer je odlučila da održi trku ovde. Nismo ljuti na našu Vladu, ono što nas ljuti su ljudi kao Eklston, koji je odlučio da dođe u Bahrein zato što misli da su svi srećni“, poručili su protestanti.
Beta
Svim ljudima koji imaju veze sa Formule 1 je poručeno da izbegavaju odlaske u restorane i radnje i da svoj boravak u Bahreinu svedu na hotel i stazu. Takođe, vozačima je rečeno da devojke i supruge ostave kod kuće, ali su se, ipak, na primer, Felipe Masa i Heiki Kovalainen odlučili da njihove lepše polovine budu uz njih i u Bahreinu.

Prema rečima vozača, oni za sada, iako je većina došla u Bahrein u četvrtak, nisu doživeli nikakve neprijatnosti, a svi se nadaju da će tako i ostati do kraja vikenda. Svi ljubitelji Formule 1 takođe se nadaju da će se predstojećeg vikenda sva priča o Bahreinu svoditi na dešavanja na stazi, kao i da će trka biti bar približno uzbudljiva kao neka od prethodne tri u ovogodišnjem šampionatu.
Beta
U dosadašnjem delu sezone videli smo trojicu različitih pobednika na tri trke – Dženson Baton je slavio u Australiji, Fernando Alonso po kiši u Maleziji, dok je Niko Rozberg prošlog vikenda došao do svog prvog trijumfa u karijeri u Kini. Aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela videli smo na podijumu samo jednom, i to na otvaranju sezone, kada je bio drugi, dok se na pobedničkom postolju na sve tri trke našao Luis Hamilton.

To su sve razlozi zbog kojih je Formula 1 posle dugo vremena počela da podseća na onu iz najboljih vremena, kada su vladali vozači kao što su Aerton Sena, Alan Prost, Nelson Pike i Najdžel Mensel. Ipak, za mnoge je najbitnija činjenica da više nema Fetelove dominacije, zbog čega je prošla sezona bila veoma predvidljiva.
Beta
Ovogodišnji šampionat pruža upravo suprotnu sliku. Evidentno je da Meklaren ima najbrži bolid, što je Hamilton uspevao da iskoristi u kvalifikacijama, ali još uvek nije našao recept za trijumf. Njegov timski kolega jeste zbog čega je zaslužio sjajnu pobedu na „Albert parku“, dok je slična priča bila prošlog vikenda sa Rozbergom.

Mercedes je mnogo napredovao od prošle sezone, što se videlo još u Australiji, ali sve do Kine se nisu videli rezultati. Nemački tim je do prošlog vikenda osvojio samo jedan bod, da bi potom Rozberg i sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher u Šangaju startovali iz prvog reda, a mlađi od dvojice Nemaca u cilj ušao kao prvi. Šumahera je greška tima u boksu mnogo koštala, a da se ona nije desila, sigurno je da bi on mogao da se umeša u borbu za podijum.
Beta
Odmah iza Meklarena i Mercedesa ide Red Bul, koji se ove godine našao u situaciji na koju niko u timu nije navikao. To se vidi i u činjenici da Fetel i Mark Veber nikako ne mogu da pariraju vozačima Meklarena u direktnim duelima, ali se u austrijskom timu nadaju da će se to ubrzo promeniti. Ono što posebno zabrinjava Red Bul je činjenica da je tim na tri trke samo jedan krug proveo u vođstvu, dok je prošle godine u isto vreme taj broj bio 127, kao i činjenica da je Ferari, koji ima dosta problema sa bolidom, pre njih došao do trijumfa.

Alonso je italijanskom timu doneo trijumf u Maleziji, ali u veoma teškim uslovima, u kojima se Španac maestralno snašao. Ipak, Ferari još uvek nije blizu povratka u vrh, iako Alonso iz svog bolida izvlači bukvalno maksimum, a rezultat toga je treće mesto u generalnom plasmanu vozača, odmah iza Hamiltona i Batona.
Beta
U odnosu na prošlu sezonu, najveći napredak ostvarili su Zauber i Vilijams. Švajcarski tim je u Maleziji, zahvaljujući Serhiju Peresu, došao do podijuma, a svi ljubitelji Formule 1 nadaju se da će mladi Meksikanac biti sve bolji kako sezona bude odmicala, a isto važi i za njegovog timskog kolegu Kamuija Kobajašija.

Vilijams je prošle sezone imao najlošiju sezonu u istoriji, a od dvojice vozača britanske ekipe više je pokazao Bruno Sena, dok ni Pastor Maldonado ne zaostaje puno. Brazilac je posle lošeg starta sezone, i u Maleziji i u Kini, imao kontakte zbog kojih je u ranim fazama trka ostajao bez prednjeg krila, ali je obe završio kao šesti i svom timu doneo tri puta više bodova nego što su Maldonado i Rubens Barikelo zajedno osvojili prošle godine.
© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Upravo sve već rečeno garantuje mnogo uzbuđenja tokom vikenda u Bahreinu. Prva trka na stazi „Sakir“ vožena je 2004. godine, kada je na njoj trijumfovao Mihael Šumaher u Ferariju, a od tada su se u pobednike upisali Fernando Alonso, Felipe Masa i Dženson Baton. Alonso je rekorder po broju pobeda u Bahreinu, pošto je tamo slavio 2005, 2006. i 2010. godine, dok je dva trijumfa zabeležio njegov timski kolega, 2007. i 2008.

Velika nagrada Bahreina 2004. je ujedno prva trka u Formuli 1 koja je vožena na Bliskom Istoku. Zanimljivo je da je izgradnju staze podstakao krunisani princ Bahreina šeik Salman bin Hamad al Kalifa, koji je ujedno počasni predsednik Automobilske federacije Bahreina.
© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Kao i većinu novijih staza u Formuli 1, i „Sakir“ je konstruisao Herman Tilke, a ona je koštala oko 150 miliona dolara. Ceo kompleks, koji se nalazi nedaleko od Maname, sastoji se od šest različitih staza, od kojih je ona na kojoj se vozi Velika nagrada Bahreina duga 5.412 metara i sastoji se od 15 krivina.

Zbog karakteristika staze, ali i činjenice da se Pirelijevi pneumatici veoma brzo troše, očekuje se da će vozači tokom trke tri puta morati u boks, a da će pojedini na to biti primorani i četiri puta. Ono što se mnogima ne sviđa kod staze „Sakir“ je to što prilika za preticanje ima jako malo, ali bi upotreba sistema DRS i KERS mogla da donese uzbuđenja, pošto oni do sada nikada nisu korišćeni zajedno u Bahreinu.

Prethodne trke u Bahreinu nikako ne mogu da se ubroje među zanimljivije prethodnih sezona, ali treba napomenuti zanimljivu činjenicu da su Kimi Raikonen i Alonso na stazi „Sakir“ došli do pobeda i to na svojim prvim trkama u Ferariju. Španac je trijumfovao na poslednjoj Velikoj nagradi Bahreina, koja je vožena na drugačijoj i dužoj konfiguraciji staze, a do pobede je došao bez veće borbe pošto je profitirao od kvara na Fetelovom motoru, dok je Nemac vodio.

Ljubitelji Formule 1 se nadaju da će ovog vikenda situacija biti drugačije, a akcija na stazi „Sakir“ počinje u petak u 9 časova po srednjeevropskom vremenu, za kada je zakazan prvi trening. Drugi se vozi četiri sata kasnije, a poslednji u subotu od 10 časova, dok su kvalifikacije na programu u 13. Trka za Veliku nagradu Bahreina startuje u nedelju u 14 časova.

Kakvo je vaše mišljenje o dešavanjima oko trke u Bahreinu? I, kakva je vaša prognoza, ko je vaš favorit za pol poziciju, a ko za trijumf na Velikoj nagradi Bahreina?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: