Kosanović: Otimačina na Vračaru '98

Pred revanš meč polufinala Kupa, Crvenu zvezdu pored prednosti od 2:0, "greje" i tradicija, ali nimalo lepa.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Ponedeljak, 09.04.2012.

22:18

Default images

Otkako je 1986. godine u naše najmasovnije takmičenje uvedeno pravilo igranja dvomeča, crveno-beli su samo jednom prokockali prednost od dva gola iz prve utakmice, i to protiv Obilića u aprilu 1998.

Posle 2:0 na ”Marakani”, tadašnji izuzetno jak tim sa Stankovićem, Ognjenovićem, Kristićem, Pantelićem... i trenerom Kosanovićem poražen je na Vračaru sa 2:0, a zatim eliminisan posle izvođenja jedanaestaraca.

Akteri meča od pre 14 godina nerado se sećaju zapaljive atmosfere tog polufinala i mnogih okolnosti koje nemaju veze s fudbalom, ali veruju da se sadašnjem Zvezdinom timu ne može dogoditi da ispusti veliki kapital.

"Tada sam želeo da zauvek napustim srpski fudbal i sada prvi put posle tolikih godina govorim o sramoti koja se dogodila na Vračaru. Bila je to tuča, a ne fudbal, prava otimačina i šikaniranje Crvene zvezde. Na Vračaru smo bili kao u logoru, a mene su bukvalno oterali sa stadiona kada sam dobio crveni karton. Bilo je jezivo, ali to su bila neka druga vremena i verujem da se više nikada neće ponoviti", kaže Milorad Kosanović za "Večernje novosti", tadašnji trener Crvene zvezde koji je krajem prvog poluvremena bio isključen.

Kosanovićevo mišljenje da taj poraz zbog svih okolnosti ne treba ni računati u istorijat Zvezdinih učešća u kupu deli i Aleksandar Kristić, tadašnji štoper, a nedavno i trener "crveno-belih".

"Bila su to neka sasvim druga vremena i okolnosti. Bilo je vruće, dešavalo se svašta, od tuče, preko grubih sudijskih grešaka, a mi psihološki nismo bili pripremljeni za tako nešto", kaže aktuelni trener kruševačkog Napretka.

Nikada pre, a ni posle Zvezda nije ispuštala 2:0...

"Za ozbiljnu ekipu to je velika prednost. Zato smatram da je Zvezda na pragu finala i odatle može da izbaci jedino sama sebe. Ne potcenjujem Partizan, crno-beli mogu dva puta da zatresu mrežu, ali tim kao Zvezdin za 90 minuta može i mora da postigne jedan gol. Zato, crveno-beli ne smeju da čuvaju prednost, već da odgovore na napade domaćina i dođu do pogotka koji će rešiti sve", smatra Kosanović.

Isti stav ima i Kristić, ali opominje i na to da 2:0 ima dve oštrice...

"To je najopasniji rezultat, čak i kada ga imate na poluvremenu. Jedan primljeni gol može da rodi strah i sumnju i da poljulja samopouzdanje. Zato je Zvezdi neophodna psihološka stabilnost i mudra igra, bez povlačenja u defanzivu jer crveno-beli nisu tim koji se brani. Pored jednog postignutog gola za Zvezdu će ključ finala biti u tome da u prvih 45 minuta ne primi pogodak. Ako uspeju u tome, prolaz je siguran i uveren sam da će tako i biti", poručuje Kristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: