NBA: Više utakmica, više povreda

Zbog ’lokauta’ raspored u novoj NBA sezoni je pretrpan, klubovi često igraju i pet-šest utakmica tokom nedelje, i to je počelo da uzima danak. Sve su češće povrede igrača čija tela ne mogu da izdrže toliki napor, a na sve dužoj listi povređenih su i brojna potencijalna “All star" imena. Van terena su, ili su već bili, prošlosezonski MVP lige Derik Rouz, zatim Karmelo Entoni, Kris Pol, Dvejn Vejd, Pol Pirs, Radžon Rondo, Manu Đinobili, Zek Rendolf, Al Horford...

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

13:47

Default images

Jedan od brojnih trenera koji se upitao da li je odluka da svaki tim u 124 dana odigra čak 66 utakmica pametna je i stručnjak Orlando Medžika Sten Van Gandi.

“Momci imaju veliku minutažu, a imaju mnogo više utakmica nego što je to uobičajeno. Dajemo im manje vremena za pripremu, a zahtevniji raspored. To nije dobro za igrače, posebno u ovo doba godine“, rekao je Van Gandi kada je pogledao lisu povređenih košarkaša koja je iz dana u dan duža.

Neke povrede, kao što je Đinobilijev prelom ruke mogu se okarakterisati kao maler, ali u prve tri nedelje sezone ima previše istezanja mišića, uganuća, pa i nekih bizarnijih povreda.



U razmaku od samo dva dana centri Atlanta Houksa i Golden Stejt Voriorsa, Al Horford i Kvame Braun su pokidali grudini mišić što zahteva operaciju i pauzu od najmanje tri meseca.

“To se ne viđa, to su fudbalske (NFL) i rvačke povrede. Možete da vidite mnogo defanzivnih i ofanzivnih linijaša (NFL) i rvača koji imaju takvu povredu. Otkako sam ja u ligi, ne mogu da se setim da je neki momak pokidao pektoral (grudini mišić). To su čudne povrede za našu ligu. Navikli smo na povrede kolena, zglobova i povremeno ramena“, rekao je Van Gandi.
Beta/AP
NBA igrači tokom predsezone dosta vremena provode u timskom trening centrima gde rade na snazi i kondiciji sa trenerima. Skoro kompletno vreme predviđeno za to proteklog leta izgubljeno je zbog “lokauta“ i pregovora Unije igrača sa vlasnicima klubova oko raspodele novca.

Timovi tokom “štrajka“ takođe nisu mogli da komuniciraju sa povređenim igračima i da im omoguće medicinski tretman. Tako je pre početka “lokauta“ bek Voriorsa Stiven Kari operisao desni skočni zglob u rodnom Šarlotu, ali tim nije mogao da učestvuje u njegovoj rehabilitaciji.

I dok je produžena predsezone omogućila Kariju da se bolje oporavi posle operacije, on je čak tri puta izvrnuo zglob nakon početka trening kampova u decembru. Poslednja povreda ga je odvojila dve nedelje od parketa.

“Doktor koji me je operisao u Šarlotu je jedan od najboljih na Istočnoj obali. On je već radio sa Bobketsima, imao sam dobar tim oko mene. Ali imao bih više očiju da prate oporavak da su Voriorsi mogli da budu uključeni“, rekao je Kari.

Bek Orlando Medžika Džejson Ričardson je tokom “lokauta“ ostao u formi radeći sa bivšim kondicionim trenerom Finiks Sansa i Denver Nagetsa Erikom Filipsom u Denveru. Mnogi igrači su radili individualno sa trenerima tokom leta i igrali dobrotvorne i egzibicione utakmice. Mnogi su igrali i profesionalno u Evropi kao što je plejmejker Nju Džersi Netsa Deron Vilijams.
Beta/AP
“Iznenađen sam što više igrača to nije radilo. Tu definitivno postoji veza. Šta god da vi radite ne možete simulirali NBA utakmicu. Ja sam radio maksimalno tokom celog leta. Ovo je verovatno najbolja forma koju imam u karijeri, ali moram da igram, bio sam van ritma. Malo je zastrašujuće sada“, rekao je Ričardson.

“Lokaut“ je okončan 26. novembra, a trening kampovi su počeli 9. decembra. Timovi su bili liminirani na po samo dve pripremne utakmice pre nego što je sezona počela 25. decembra. Predsezona uglavnom traje mesec dana tokom kojih ekipe odigraju po osam mečeva.

Kari veruje da bi se bolje oporavio od operacije da je postojao regularan trening kamp.

“Ponekad tvoje telo ne može da se oporavi brzo koliko bi vaš um želeo. Uvek će postojati povrede. Ali sam uveren da ako se raspitate, čućete od mnogih igrača da ne možete zameniti treninge i vreme u ta dva meseca priprema sa onim što donose utakmice u sezoni. Znam da su svi bili najbolje pripremljeni koliko su mogli tokom ove pauze između sezona“, rekao je bek Voriorsa.
Beta/AP
“Bio je to težak scenario za obe strane, organizaciju i igrače. Sve je moralo da bude požureno, proces je morao da bude ubrzan, kao i trening kampovi i predsezonski mečevi. Mislim da su svi znali koji je rizik“, rekao je plejmejker San Antonio Sparsa Ti Džej Ford koji će propustiti oko šest nedelja zbog povrede zadnje lože leve noge.

Jedan NBA trener čiji tim mu ne dozvoljava da javno komentariše povrede rekao je da su igrači u ovoj sezoni uglavnom u boljoj formi nego oni koji su igrali posle “lokauta“ 1999. godine. Međutim, tada je regularni deo sezone imao 50 utakmica.

Ali on takođe smatra da je zgusnut raspored već uzeo danak timovima, posebno onima koji u svom rosteru imaju starije košarkaše, kao što su Boston Seltiksi. Za menje od tri nedelje, neki timovi su već odigrali skoro 25% od planiranih 6 utakmica.

Igrači su takođe shvatili da pauza od dve nedelje zbog povrede može značiti propuštanje i do 10 utakmica. Svaki propušten meč je sve važniji usled skraćene sezone. Tako je Kari odigrao samo pet od 13 mečeva Golden Stejta.



“Najvažnije je ozdraviti. Pokušavam da sagledam veću sliku“, hrabri sebe Kari.

Povređeni igrači tokom NBA sezone 2011-2012:
Pol Pirs – peta
Al Horford – pokidan grudni mišić
Kori Mageti – istegnuta zadnja loža
Derik Rouz – palac
Džejson Kid – donji deo leđa
Nene – peta
Čarli Vilanova – natekao zglob
Stiven Kari – iskrenut zglob
Kvame Braun – pokidan grudni mišić
Kortni Li – istegnut list
Kris Pol – istegnuta zadnja loža
Čonsi Bilaps – istegnute prepone
Mo Vilijmas – stopalo
Stiv Blejk – polomnjeno rebro
Džoš Mekroberts – palac
Zek Rendolf – pokidani ligamenti kolena
Dvejn Vejd – istegnut list, nateklo stopalo
Majk Miler – hernija (kila)
Majk Danlivi – istegnuta prepona
Majkl Bizli – iskrenuto stopalo
Bruk Lopes – prelom stopala
Erik Gordon – natučeno koleno
Trevor Ariza – istegnuta prepona
Karmelo Entoni – izvrnuti zglob i članak
Amare Stodemajer – izvrnut članak
Iman Šampert – izvrnuto koleno
Erik Mejnor – pokidani ligamenti kolena
Džejson Ričardson – koleno
Mark Torton – butni mišić
Manu Đinobili – prelom ruke
Ti Džej Ford – pokidana zadnja loža
Andrea Barnjani – istegnut list
Radžon Rondo – zglob

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: