Izložba povodom jubileja košarke

U Beogradu je u ponedeljak otvorena izložba slika i fotografija, kojom je počelo obeležavanje 60 godina KSS i 85 godina košarke u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.12.2008.

14:59

Default images

Počasni predsednik KSS i dugogodišnji generalni sekretar FIBA Borislav Stanković rekao je da se "sada slavi prošlost", ali je naglasio da je budućnost svetla. "Teško da možemo dostići nekadašnje vrhove, jer je Srbija sada manja zemlja, ali imamo tradiciju i poštovanje za igru, a najvažnije je da imamo sistem rada", rekao je Stanković u razgovoru sa novinarima.

Izložba u Beogradskom dramskom pozorištu je prodajna, a polovina prihoda namenjena je deci sa posebnim potrebama. Slike su dela autora Predraga Terzića i Duška Mišića.

Jedan od tvoraca jugoslovenske škole košarke i jedan od najzaslužnijih za razvoj tog sporta u Jugoslaviji i Srbiji rekao je da se poratna vremena i sadašnja ne mogu nikako porediti u sportu i da su ljudi tada počinjali da se bave sportom iz drugih razloga.

"Važno je razumeti tadašnji ambijent i tadašnju društvenu situaciju. Tek smo izašli iz rata i imali smo samo sport za okupljanja i druženja. Košarka je bila naša ideja vodilja, pomoću koje smo putovali, družili se, takmičili. Mnogi su u košarci osnovali porodice i stekli prijateljstva", rekao je Stanković.

Na novinarsko pitanje da li su on, Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper, Nebojša Popović i drugi mogli da sanjaju o kasnijim brojnim medaljama i uspesima, Stanković je odgovorio uz osmeh.

"Ma, ni u najluđim snovima. Mi nismo počinjali da igramo košarku zbog medalja, već da bismo se družili i bili sa prijateljima", rekao je Stanković.

Proslava jubileja nastaviće se u sredu, kada se igra prijateljska utakmica igrača iz domaćih klubova i onih iz inostranstva, dok je svečana akademija zakazana za nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: