Sagadin za B92:"Evropa će biti ravnopravna posle 2010."

O NBA plej-ofu i razlikama između američke i evropske košarke B92 je razgovarao sa trenerom KK Crvena Zvezda Zmagom Sagadinom. Ovaj slovenački stručnjak, koji je već dve godine u klubu sa Malog Kalemegdana, trenirao je više igrača koji su nastupali u NBA ligi – Marka Milića, Rašu Nesterovića, Boštjana Nahbara, Jiržija Velša, Vladimira Stepaniju...

Izvor: Milan Pavlica

Ponedeljak, 17.05.2004.

22:00

Default images

Šta mislite o ovogodišnjem NBA plej-ofu?

Mislim da će se neizvesnost iz polufinala nastaviti i u finalu konferencija. Biće dvoboja na sedam utakmica. Tek sad u plej-ofu počinje prava NBA košarka. Ja ne volim previše utakmice regularnog dela sezone, sve više je to „Run and gun“ stil. Nema mnogo kombinatorike, taktike...ali sada u završnici igra se čvrsta odbrana, svaka utakmica je važna i to je pravi NBA. Za mene NBA liga je gledljiva samo u plej-ofu.

Kako tumačite trend sve veće internacionalizacije NBA košarke?

Poslednjih par godina je zaista u evropskoj košarci nastao problem odliva velikog broja igrača u NBA, i to ne samo nekoliko najboljih pojedinaca kako je pre bio slučaj. Američka koledž košarka je prestala da proizvodi dovoljan broj talentovanih košarkaša, te su ljudi iz NBA potražili „dopunu“ u Evropi. Ali NBA nema sistem za „dogradnju“ tih mladih igrača. Igra se preko osamdeset utakmica, nema vremena za trening, de fakto ti igrači koji iz Evrope odu suviše mladi i nespremni ne mogu napraviti neku karijeru. NBA tu nanosi dosta veliku štetu Evropi.

Vidi se da se Evropa u poslednje vreme po kvalitetu igračkog kadra mnogo približila Americi. U poslednjih 15 počela je „proizvodnja“ dobrih atleta, pre toga fitnes i teretana bili su tu i tamo, danas svaka hala ima svoju teretanu. Razlika izmedju NBA košarkaša i Evropljana je sada mala, a samo produciranje igrača je bolje. Više se radi sa mladima... Ipak, dok postoji odliv najboljih, NBA će biti bolji. Mislim da za par godina susreti NBA i evropskih ligaša biti dosta ravnopravni odnosno da neće biti velike razlike u kvalitetu. U sledećoj dekadi očekujem da će Evropa biti sasvim ravnopravna.
Vi ste trenirali mnoge igrače koji su igrali ili i dalje igraju NBA ligi. Trenutno, za Zvezdino krilo, Luku Bogdanovića, postoji interesovanje u Americi, pogotovo posle uspešnog nastupa na Hoop summit-u. Da li Bogdanović ima potencijal za NBA?

U njemu ima talenta,  ali jasno je da je prerano za odlazak. On u ovom trenutku još nije obučen i dovoljno spreman da igra u NBA. Ali mislim da je dobro da se eksponirao, ja mislim da sam mu dao šansu, stavio ga u prvi plan, bio je jedan od retkih 18-godišnjaka koji je toliko igrao. On je u Americi ostavio lep utisak. Baš je ovde nedavno bio Kris Volas, iz uprave Seltiksa, da ga gleda uživo. Nekoliko timova je zainteresovano da ga draftuje. To ne znači da će Luka ići odmah u NBA već da će ga oni draftovati i ostaviti se razvija u Evropi još nekoliko sezona. On pre svega treba da radi na igri u odbrani i napadačkoj tehnici. Ali mislim da on ima potencijal i da bi za par godina mogao da nastupi u NBA.

Vaš sin igra košarku na koledžu u Americi?

On je na koledžu Havaji – Honolulu, ali moj sin je otišao u Ameriku više zbog obrazovanja nego zbog košarke. Ja nisam svoju decu, ni sina ni ćerku, previše hteo opteretiti nekim bolesnim ambicijama u košarci. Ja sam hteo da oni završe fakultet, ćerka je to već uradila, sin vrlo vredno studira. Za mene je to dobitna kombinacija. Ja se nadam da će jednog dana i u Evropi postojati isti model studiranja i sporta. Da se u školi razvija glava, a na treningu mišići i tehničko-taktičko znanje. Tu je Evropa malo skrenula. Po meni to je veliki problem na našim prostorima, da ova deca od 15-16 godina napuštaju školu, treniraju dva puta dnevno, tako da „produciramo“ mentalno ne baš najrazvijenije igrače.

Kakve su vaše prognoze uoči Olimpijskog turnira u Atini. Kakve su šanse svetskih ekipa protiv Amerikanaca?

Prva stvar koja se desila prethodnih godina, zahvaljujući najviše reprezentacijama Srbije i Crne Gore ili Jugoslavije pre, Argentine, pa i Španije, to je da se tih „Drim timova“ više niko ne boji. Od kada je Evropa počela da proizvodi dovoljno jake atlete koji mogu da pariraju NBA igračima situacija se promenila. Mislim da evropski igrači imaju najmanje isto, a verovatno i bolje taktičko-tehničko znanje od američkih igrača, te zbog toga smatram Olimpijadu sasvim otvorenom. Ono što još malo imaju NBA igrači, to je imidž, malo sudijske zaštite...inače mislim da se danas Amerikanaca više niko ne boji i ja nisam ubedjen da će taj „Drim tim“ osvojiti zlato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: