Treći sudija rešenje za probleme Superlige ?

Početak košarkaške Superlige obeležile su neizvesne utakmice, rasprava na temu koja je liga bila jača - Goodyear ili EFES, i standardna, priča o regularnosti takmičenja, odnosno sudjenju. Kao posledica žalbi više prvoligaških klubova na sudije koje se od početka Superlige biraju kompjuterom, iz košarkaške organizacije najavljuju mogućnost potrage za rešenjem – uvodjenjem trećeg sudije koji bi povećao preglednost na terenu i mogućnost pravilnijeg odlučivanja.

Izvor: Milan Pavlica i Igor Vujièin B92

Utorak, 06.04.2004.

15:40

Default images

Predrag Bojić, generalni direktor Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore, istakao je u izjavi za B92 da se može razmišljati o uvodjenju trećeg sudije u plej-ofu, a da se sa sigurnošću to može očekivati na početku sledeće sezone.

Siguran sam da je neminovnost i pozitivan pomak da trojica sudija sude u našoj ligi. Medjutim, iz čisto tehničkih razloga, pošto smo već počeli ligu sa dva arbitra, imaćemo do kraja taj odnos snaga na utakmicama Superlige. Ubedjen sam da ćemo u sledećoj sezoni imati trojicu sudija na utakmicama naše lige”.
Tehnički direktor “KK Partizan – Mobtela”, Dragan Todorić, izjavio je za B92 da je taj klub odustao od svoje principijelnosti kada je zbog timova koji su igrali Gudjer ligu prihvatio elektronsko biranje arbitara, te da bi se složio i sa eventualnim uvodjenjem trećeg sudije u plej-ofu.

 “Moje mišljenje je da sve što će da popravi i poboljša regularnost prvenstva – mi podržavamo. Mi nemamo ništa protiv toga, posebno ako će ta odluka da poboljša regularnost. Partizan se uvek borio za principijelnost, ali mi smo od te principijelnosti odustali ove godine na zahtev većine klubova koji su igrali Jadransku ligu i koji su tražili da se uvede elektronsko biranje sudija. Smatramo da to nije dobro, ali smo prihvatili taj predlog zbog toga da bismo dali svoj doprinos povećanju regularnosti. Tako i u ovom slučaju, ukoliko bi većina klubova smatrala da će treći sudija obezbedio bolje uslove za igru, mi nećemo imati ništa protiv toga”.
Sa druge strane Direktor KK Crvena zvezda Igor Žeželj podseća da su se crveno-beli još pre godinu i po dana zalagali za uvodjenje trećeg arbitra, ali da za to nije bilo sluha u košarkaškim organizacijama:

Stav KK Crvena zvezda po pitanju trećeg sudije je izuzetno pozitivan. Pre početka Superlige i sudije su zahtevale da se uvede treći sudija, tako da ne vidim razlog zbog koga ne bi smo uveli trećeg sudiju, ako treba možemo to u sutra da uradimo. Moram da pohvalim gospodina Pedju Bojića koji troši svoje vreme, živce i ulaže ogromne napore da dovede ovu ligu u neki red. Medjutim, nismo pametno odradili kao i mnogo puta do sada pripremu ove lige.

Opet nas neke stvari pretiču, umesto da ih predupredimo na vreme – upravo je to slučaj sa trećim arbitrom. Bojim se da ćemo isto tako imati problem i sa Gudjerligom i sa Ulebom. Opet ćemo pod nepovoljnim uslovima da ulazimo u jednu ligu i u organizaciju kao što je ULEB. To je zato što smo staromodna organizacija koja ne može da se prilagodi brzo i bezbolno na promene koje se oko nje dešavaju i na ulazak u neke evropske tokove“.
Todorić smatra da pritužbe na sudjenje u prva dva kola potiču uglavnom od klubova koji su igrali Jadransku ligu, a nisu ostvarili očekivane rezultate u Superligi.

To je scenario koji je ovde već vidjen odavno. Znači, svi oni timovi koji su favoriti, a izgube utakmice, počinju da se žale na sudije. Mislim,da smo na osnovu svega onoga što se videlo u prva dva kola imali dobro sudjenje”.

Žeželj se više osvrnuo na prava klubova u slučaju spornih odluka arbitara:

Mi nemamo primedbi na delegiranje, pošto program odradjuje svoje. Medjutim, mi smo iskoristili naše pravo i uputili protest posle meča sa Vojvodinom, a sve smo dokumentovali snimkom na kojima se nalazi 25 spornih situacija. Da li je to bila nervoza sudije ili je postojala neka namera, to nas ne zanima. Mi želimo da iskoristimo mogućnost iz svakog pravilnika koji imamo i koji uredjuje sudjenje. Preporučujemo svima koji nisu zadovoljni da se žale i da koriste forme koje su dozvoljene – tako ćemo doći do boljeg sudjenja.

Treće kolo Superlige igra se narednog vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: