Tekstil na niskoj grani u Nišu

U Nišu sve veći broj trgovaca zatvara svoje butike zbog nerentabilnosti.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2005.

15:26

Default images

Oni kažu da je do loše situacije, naročito u tekstilnoj grani, došlo zbog nelojalne konkurencije, velikih poreza i doprinosa i male kupovne moći građana. U najpoznatijem i najskupljem tržnom centru u Nišu, Kalči, za manje od mesec dana zatvoreno je više radnji.

Godinu dana posle uvođenja fiskalnih kasa, u niškim servisima kažu da više posla imaju sa odjavljivanjem nego prijavljivanjem novih kasa. "U poslednja dva-tri meseca je sve učestalija odjava radnji, nekada se desi da se 10-ak kasa nedeljno odjavi, što je  zabrinjavajuće", kaže Dragoljub Radović, direktor servisa "Vitami".

Bratislav Đorđević, koji se 20-ak godina bavi proizvodnjom i prodajom tekstila, kaže da situacija nikada nije bila gora. Nelojalna konkurencija na buvljim pijacama i kineska roba primoravaju privatnike da stave katanac na vrata: "Pazar u toku jednog meseca ne može doći na pozitivnu nulu, kada odbijemo repromaterijal ili kupljenu robu, ne možemo isplatiti zarade, socijalno i penziono i održavanje."

Uvođenje i visina PDV-a  jedan je od razloga zbog kojeg se radnje zatvaraju, kaže predsednik zajednice preduzetnika niškog regiona Bratislav Vukadinović: "Smatramo da PDV treba da bude 8 odsto za sve one koji su ugroženi, a to je 90 odsto resursa u zemlji, i treba smanjiti osnovicu za socijalno i penziono za 50 odsto."

Proizvođači tekstila od države traže i da oslobodi od plaćanja poreza one firme koje izvoze svoju robu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: