Slučaj Monako: Razvod koji je uzdrmao ligu

„Postoje dva načina da napravite klub – ogromna ulaganja odmah ili strateško planiranje, uz oslanjanje na sopstvenu školu, dobar rad i skauting. Mi smo odabrali ono drugo“, objasnio je potpredsednik Monaka Vadim Vasiljev.

Francuska
Podeli

Klub iz Kneževine 18 meseci važio je za prototip onog prvog pristupa, tom kojih je gazda Dmitri Ribolovljev u klub uložio preko 300 miliona evra. Onda je za jedno leto prodao 25 igrača.

Sve se u trenu promenilo jednog majskog dana, kada je sud u brakorazvodnoj parnici dotadašnjoj ženi Jeleni dodelio najveću odštetu u istoriji sveta – skoro tri i po milijarde evra (4.5 mlrd dolara). Već tada svi su mogli da naslute šta će se desiti.

Moj posao je da vodim klub, a ne da pričam o privatnom životu predsednika“, odgovorio je na logično novinarsko pitanje Vasiljev.

Mnogi eksperti smatraju da bi žalbeni proces oko brakorazvodne parnice mogao da potraje, a da neki detalji u ugovoru nagoveštavaju da Dmitri neće morati da plati ni izbliza toliko.

Ljudi bliski rukovodstvu kluba navode da je pravi razlog zapravo to što vlasti Monaka ne žele da Ribolovljevu daju pasoš tako brzo kao svojevremeno Kiprani. Državljanstvo Kipra ne sprečava izručenje Rusiji u slučaju pokretanja sudskog procesa, a sa pasošem Kneževine Ribolovljev bi mogao da bude miran.

Ribolovljev je, inače, bogatstvo stekao razvojem firme Uralkali, koja se bavila eksploatacijom i preradom kalijuma. Ta firma doživela je kolaps tokom 2013. godine, u trenutku kada joj je na čelu bio Sulejman Kerimov (u međuvremenu je firmu preuzeo vlasnik Bruklin Netsa Mihail Prohorov i vratio je na noge).

Kerimov vam je, svakako, poznat kao gazda Anžija iz Mahačkale, kluba koji je ulagao ogromne sume novca, a onda na brzinu rasprodavao igrače i ispao iz lige. Možda ova dva kluba spaja nešto više od Lasine Traorea...

Zakon je tu da ga zaobiđemo

Ribolovljev je klub kupio u decembru 2011, dok se nalazio odmah iznad crte za ispadanje u treću ligu, a tokom naredne sezone počela su velika ulaganja, koja su Monaku omogućila da izbori promociju u Ligu 1.

Prošlog leta, kada je u klub došao Vasiljev, izdvojen je veliki novac za Falkaa, Mutinja, Rodrigesa, Kondogbiju... Osim 180 miliona evra plaćenih kroz odštete, klub je davao ogromne plate, koje su privukle i veterane (Karvaljo, Abidal...) dovedene bez odštete.

Ovog leta počeo je egzodus prodajom Hamesa Rodrigesa Realu za 80 miliona evra, duplo veću sumu od one koja je za njega plažena 12 meseci ranije, a zaokružen je poslednjih minuta prelaznog roka, kada je Radamel Falkao za nadoknadu od oko 8 miliona evra otišao na pozajmicu u Mančester Junajted i odneo sa sobom ogromnu platu.

Bilans ovog leta je vrlo interesantan – 25 prodatih igrača, dovedene zamene za njih, uz profit od oko 85 miliona evra.

Pre godinu dana, u vreme kada je ekipa ulazila u elitu, Monako je bio u središtu kontroverze jer je FFF insistirao da izjednači uslove poslovanje tog kluba i ostalih u L1.

Klub iz Kneževine je dotle koristio rupu u zakonu. Dok su igrači ostalih 19 ekipa na svoje plate plaćali velike poreze (Francuska je poznata po progresivnom oporezivanju, koje najviše pogađa one sa velikim primanjima), oni koji su nosili crveno-beli dres nisu morali da plaćaju ništa, pa je klub za isti trošak mogao svoje igrače da plati i 70 posto više od rivala.

Monako je deo ligaškog sistema u Francuskoj još od 1933, ali je ovo prvi put da su finansije postale problem.

Rešenje je pronađeno u neobičnom poravnanju – Monako će tokom dve sezone platiti 50 miliona evra federaciji. Iako je to rešilo problem, ruski vlasnici bili su vrlo nezadovoljni i tom situacijom i odlukom UEFA da na osnovu FFP kazni PSŽ i Mančester Siti, jer je jasno da su oni sledeći na udaru.

Kada smo pokupili klub sa dna druge lige, niko nije pominjao mogućnost da se ovo desi, čak ni nagovestio nešto takvo. Tek kad smo prišli vrhu, drugi klubovi su počeli da se bune. Da smo znali šta će se desiti, veliko je pitanje da li bismo ušli u ovu priču, jer je ovo za nas nepredviđeni trošak, povrh svih ostalih ulaganja. Ribolovljev je preuzeo klub sa dobrim namerama, uložio dosta u njega, što je dobro i za razvoj francuskog fudbala, a onda je zbog toga kažnjen“, objasnio je Vasiljev posle poravnanja sa FFF.

Ako je tada cela priča zvučala kao pretnja, sada nam je jasno da se pretvorila u realnost. Liga jedan je na trenutak počela da izgleda ozbiljno, sa ogromnim novcem uloženim u dva kluba i stadionima rekonstruisanim za EURO 2016.

Samo godinu dana kasnije optimizam je nestao. Već sada svi znaju ko će biti prvak države, a učinak klubova u Evropi preko leta im je bio potpuno isti sa učinkom Srbije (iako imaju još 5 predstavnika). Lil je rutijnski izbačen u kvalifikacijama za LŠ, Lion je ispao od Astre Đurđu, a Sent Etjen tek na penale pobedio Karabikspor. To je prava katastrofa ako se uzme u obzir da na listi koeficijenata gube sjajnu sezonu i da su ih Rusi već prestigli na šestom mestu – ako tako ostane Rusija će imati 3, a Francuska 2 predstavnika u LŠ.

Novi početak

Vasiljev tvrdi da je plan samo promenjen, ali da dugoročni ciljevi ostaju isti.

„U ovom klubu postoji odlična fudbalska škola, koja je fudbalu dala Tjerija Anrija, Lilijana Tirama, Davida Trezegea, Emanuela Ptija“, rekao je Rus, zaboravivši da doda šampione Evrope iz 1984. Manuela Amorosa i Bruna Belona, kao i Žan-Lika Etorija, Silvena Legvinskog ili Kloda Piela, koji je u Kneževini počeo i igračku i trenersku karijeru.

Da bi to ostvarili doveli su čoveka sa pravog mesta – dosadašnjeg trenera Sportinga Leonarda Žardima. Žardim je prošle sezone iz mrtvih podigao lisabonske „Lavove“, koristeći uglavnom sopstvene klince, a škola tog kluba je samo u poslednjih 20 godina stvorila Ronalda, Figa, Nanija, Mutinja, Veloza, Simaa, Kvarežmu...

U novoj ekipi ima prostora za to – pored iskusnog jezgra koje čine golmani, Berbatov, Tulalan (svi preko 30 godina), Mutinjo, Dijara, ekipa ima veliki broj talentovanih igrača na kojima može da bazira svoju igru, kao Karaska, Fabinja, Kurzavu, Okamposa i pomenutog Kondogbiju, svi oni imaju 20 do 22 godine.

Još je mlađi Antoni Marsijal, kupljen od Liona prošlog leta. Taj 18-godišnjak već je standardan u U21 reprezentaciji, a u raznim mlađim kategorijama francuske selekcije dao je 23 gola na 47 mečeva.

Monakova nova sezona počela je loše, sa četiri boda u prva četiri kola. U Ligi šampiona igraće u grupi sa Leverkuzenom, Benfikom, Zenitom.

Sport

Tomas Morgenštern – Jutarnja zvezda iz Filaha

Vest o njegovom povlačenju rastužila je mnoge, ali nije toliko neočekivana. Padovi koje je imao tokom poslednje sezone ostavili su veliki trag na njega, ali su se svi ljubitelji ski skokova nadali da neće označiti kraj njegove karijere. Tomas Morgenštern je bio veliki šampion, istina je da i dalje to jeste, i zaslužio je da mnogo više od obične vesti na kraju blistave karijere, zbog svega onoga što je doneo svom sportu u poslednjih 12 godina...

Jelena Trajković subota 27.09. 09:00 Komentara: 13

Ima li etike u sportu?

Etika sporta, ili ono što se danas sve češće naziva bioetikom sporta, obuhvata u užem smislu kritičko razmatranje dopinga, mita i korupcije u sportu, ali i problem medicinskoetičkih principa, recimo, princip informisanog pristanka upućen povređenom sportisti od strane sportskog lekara, kao i razmatranje etičkih dilema u izboru između kvalitetnog medicinskog oporavka i brzog oporavka sportiste radi što bržeg vraćanja na teren.

Željko Čačija sreda 17.09. 10:47 Komentara: 12

Da li ste spremni? Počinje NFL!

Ako je teže dočekati početak nekog takmičenja pored FIFA Svetskog prvenstva to je svakako NFL za ljubitelje američkog fudbala.

Od februara do septembra je više od pola godine iščekivanja nove sezone koja svake godine donosi neka nova imena, velika iznenađenja ali i razočaranja.

Veoma je teško predvideti kako će se kretati jajasta lopta kada padne na tlo, pa je isto tako veoma teško predvideti kako će se kretati NFL sezona.

Aleksandar Kovačević četvrtak 4.09. 12:00 Komentara: 71

Transferi na Ostrvu: Anhel i tradicija duža od veka

Poslednji dan letnjeg prelaznog roka je pred nama, a nešto kasnije očekuju nas velika uzbuđenja na fudbalskom tržištu.

Iako je širom Evrope bilo nekoliko spektakularnih transfera tokom poslednjih mesec dana, zbog velikih sportskih događaja ovog leta, stekao se utisak da ipak nije bilo dovoljno zanimljivo.

Međutim, najveća uzbuđenja očekujemo poslednjeg dana kada će veliki broj fudbalera promeniti klubove, a milioni se slivati sa računa na račun, kako klupskih, tako i ličnih i menadžerskih.

Nikola Đukić ponedeljak 1.09. 10:00 Komentara: 7