Epidemija fudbalskih povreda

Fudbalska reprezentacija Srbije zbog povreda je ostala bez dvojice 'viđenih' putnika za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi – Boška Jankovića i Ivice Dragutinovića. Pod znakom pitanja je i učešće napadača Zenita Danka Lazovića, koji ima problema sa butnim mišićem. O ovoj temi je za B92 govorio i selektor Radomir Antić.
Kako se sezona bliži kraju, povrede su sve češće i ozbiljnije širom planete, a selektori učesnica SP nervozno gledaju utakmice nadajući se da neće biti novih nevolja. Ključno pitanje samo se nameće – koji je uzrok tolikih povreda?!

Srbija
Podeli

Svetsko prvenstvo, dakle, završeno je pre nego što je i počelo za Dragutinovića i Jankovića, ali i inostrane zvezde poput Dejvida Bekama. Mnogo je fudbalera koji zbog povreda još ne mogu sa sigurnošću da kažu da će igrati u Južnoj Africi, ali i onih koji će se oporaviti neposredno pred pripreme. Među njima su i neki od najboljih fudbalera sveta poput Majkla Esijena, Fernanda Toresa ili Vejna Runija.

U potrazi za uzrocima epidemije fudbalskih povreda, razgovarali smo sa lekarom Partizana, dr Seadom Malićevićem.

"Suštinski je najznačajnije da je ovde reč o beskontaktnim povredama, to je ono što je interesantno u ovoj priči. Kontaktne povrede nam ne bi bile zanimljive jer su nastale direktnim mehanizmom – sudar igrača sa podlogom, protivnikom itd. Beskontaktne povrede najčešće su posledica pretreniranosti, pada koncentracije, psihičkog ili fizičkog zamora. U poslednjih nekoliko nedelja desio se veliki broj povreda u ozbiljnim klubovima, u kojima takve stvari ne bi trebalo redovno da se događaju. Mislim da je imperativ da se sva prvenstva završe ranije ove godine i da se omogući reprezentativcima da se pripremaju za SP učinio da fudbaleri nemaju vremena za odmor. To je najznačajniji faktor u povređivanju".

Čak i da se kako-tako oporave, pitanje je da li spomenuti fudbaleri mogu tako brzo da dostignu željeni nivo forme.

"To najpre zavisi od povrede, nisu sve povrede iste. Takođe, nisu svi fudbaleri u istom stanju po izlasku iz perioda te akutne povređenosti. Čak i kada se započnu aktivnosti, neke povrede zahtevaju duži period povratka u pun obim fizičkih aktivnosti, a neke kraći".

Lekar FK Partizan smatra da npr. učešće Toresa ili Runija, koji imaju povrede na 2-3 meseca do starta SP, nije baš potpuno bezbedno.

"Skorašnje povrede kod najvećih imena u svetskom fudbalu ipak su ozbiljnije povrede, reč je o povredama tetiva ili mišića, a one zahtevaju dugotrajan oporavak. I nakon zalečenja potreban je dugotrajan povratak u intenzitet rada, tako da će za većinu imena koja se ovih dana 'provlače' kroz štamu ućešće na SP biti rizik. Oni možda mogu da nastupe, mogu da budu tu za ekipu, pošto prvenstvo dugo traje, možda mogu u nekom trenutku da se pojave, ali sa rizikom da se obnovi povreda".

U NBA ligi npr. ima više utakmica nego u vrhunskom, evropskom fudbalu, ali tamo su i treninzi mnogo slabijeg intenziteta. To nije slučaj sa fudbalom, a nedavno smo mogli čuti zamerke fudbalera Mančester Sitija Karlosa Tevesa na rad menadžera Roberta Mančinija jer je Argentinac smatrao da su dva treninga dnevno previše u finišu naporne i duge sezone.

"Najbolje bi bilo da se fudbal danas učini manje opasnim sportom. Fudbal je kolizioni sport, počinjemo da igramo kao što se igra u NBA, maltene da su dve utakmice norma u nekim ligama. To je, siguran sam, jedan od razloga zašto dolazi do takvih povreda, zamora, pretreniranosti... Neophodno je da dođe do promena u rasporedu takmičenja, kao i da se primenjuju najveća dostignuća u forsiranom oporavku sportista", objašnjava Malićević.

Učešće na SP otkazali su reprezentativac Gane Manuel Agogo, Žoze Bosingva, Filipe Luis i drugi, a pod znakom pitanja su i Sesk Fabregas, Rene Adler, Aron Lenon, Tomas Sorensen...

Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi igra se od 11. juna do 11. jula, a poslednji zvanični meč u klupskoj 2009/2010. buće finale Lige šampiona 22. maja na madridskom Santijago Bernabeu.

U većini evropskih liga do kraja je ostalo još dva-tri kola, a pripreme gotovo svih reprezentacija trajaće dve do tri sedmice. Vremena za odmor, očigledno, nema dovoljno.

Sport

Parkur, sport ili vratolomija?

Koliko često se nađete u situaciji da ste se zaglavili u nekoj gužvi? Da li vam padne napamet da niste ni razmišljali o stazicama preko kojih ste došli tu. Dok stojite u gužvi i dalje ne razmišljate kuda, samo čekate da red krene napred ili da se, eventualno, prebacite u drugi red. Bez imalo kreativnosti. Bez alternative. Možda rešenje ipak postoji...

Željko Čačija ponedeljak 26.04. 15:33 Komentara: 1

Počinje nova Red Bull X-Fighters turneja

Posle najspektakularnijeg okršaja u istoriji Red Bull X-Fighters turneje u Londonu prošle godine, najbolja svetska fristajl motokros turneja se vraća u ove sezone sa novim vozačima, novim lokacijama i velikim brojem novih trikova. I ove godine će se samo vrhunski vozači međunarodne FMX scene boriti za titulu Red Bull X-Fighters šampiona.

Moto GP: ‘Doktor’ juri desetu titulu, svi jure njega

Kao što je slučaj bio i u prethodne tri godine nova sezona Moto GP šampionata startuje Velikom nagradom Katara pod reflektorima na stazi „Losail“. Ovogodišnji šampionat koji počinje u nedelju, 11. aprila, mogla bi da bude jedan od najzanimljivijih u istoriji, a po svemu sudeći za titulu će se nadmetati aktuelni šampion Valentino Rosi na Jamahi, njegov timski kolega Horhe Lorenco, bivši šampion, vozač Dukatija, Kejsi Stoner, kao i Dani Pedrosa na Repsol Hondi.

Sportska redakcija B92 četvrtak 8.04. 23:51 Komentara: 5