Ćingdao: Alpski grad na monsunskoj plaži

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

17:06

Default images

Ćingdao, grad od 2,8 miliona stanovnika (8 miliona sa okolinom), nalazi se na Žutom moru, od kopna zaštićen planinama. U zalivu ima 69 ostrva, a ukupna dužina obale administrativne jedinice (velike kao Banat) je preko 860 km.

Do 1897. bio ribarsko selo, a u doba najvećeg zamaha evropskog imperijalizma bio je pod nemačkom kontrolom (1898-1914, trebalo je da kao Hong Kong bude vraćen tek 1997. godine), posle čega su ga preuzeli Japanci, a tek posle Drugog svetskog rata Kina je vratila potpunu kontrolu nad njim.

Osim uređenog centra grada Nemci su u Ćingdau ostavili i pivaru “Cingtao” (stari naziv grada), 105 godina staru i do danas najveću u Kini. Festival piva po tradiciji se održava drugog vikenda u avgustu, baš na vreme za takmičenja u jedrenju (9-21. avgust)

Arhitektura je u rasponu od Hamburga do Sijetla, sa najrazličitijim stilovima iz doba nemačke izgradnje, do ekspanzije u poslednjih 15 godina u američkom stilu. U poslednjih 7 godina u grad se slilo preko 4 milijarde evra stranih investicija.

Takmičenja će se održati u zalivu Fušan. Nekada se tamo odlivao dobar deo gradske kanalizacije, ali je zbog OI napravljen sistem koji izbacuje sadržaj više od kilometra od obale. Osam nedelja pred početak Igara more je bukvalno shvatilo ideju “zelenih Igara” i naglo procvetalo, pošto se pojavilo 100 hiljada tona algi. To je nateralo 10.000 ljudi na 1000 brodova da očiste zonu, trebalo im je više od mesec dana da dovedu sve u red.

Napravljena je marina od 45 hektara, pa je trećina prodata da bi se finansirala izgradnja, u ostatku će se održavati takmičenja. Ukupna cena je oko 300 miliona evra (duplo viša ako se računaju troškovi infrastruktrure), više od pola plaćeno za iseljenje brodogradilišta Beihai u kojem je marina napravljena. Problem može da bude relativni nedostatak vetra u zalivu. Prethodna dva leta održavane probne regate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: