Stiv Neš u Lejkersima!

Američki nacionalni praznik doneo je pravi blokbaster među trejdovima - jedan od najboljih plejmejkera u istoriji lige Stiv Neš prešao je u Lejkerse.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

03:45

Default images

Neš ima 38 godina i bogato NBA iskustvo, ali iako je svih 16 sezona proveo u ozbiljnim klubovima (Finiks, Dalas), nije uspeo da se domogne ni velikog NBA finala.

Poslednju priliku on će imati u ekipi koju predvodi Kobe Brajant. Neš je dva puta bio MVP regularnog dela lige, a sa oba kluba stigao je do finala konferencije (ukupno 4). Razmena je organizovana kao sign-and-trade.

U zamenu za Neša Lejkersi su Finiksu dali čak četiri draft pika - one iz prve runde 2013. i 2015, kao i one iz drugog kruga 2013. i 2014. godine.

Iako to znači da su se praktično odrekli mladih talenata u naredne 2-3 godine i to za momka od "svega" 38, purpurno-zlatni računaju na to da je upravo dugokosi Kanađanin kockica koja nedostaje da sadašnji Lejkersi napadnu titulu koliko sledećeg juna.

Prethodnih dana za Neša su se žestoko interesovali bivši tim Dalas, Njujork Niksi, kao i Toronto, čiji su čelnici donekle u šali računali na patriotizam. Ispostavilo se da je Dalas nesvesno pomogao Lejkersima, jer im je prošle sezone u razmeni za Lamara Odoma oslobodio prostor iz kojeg će platu dobiti Neš, pa nisu morali da u zamenu daju igrače, već samo pikove sa drafta.

Ukoliko bi dolazak Neša doprineo, kako se nagađa, da Lejkersi ponude Orlandu Bajnama u zamenu za Dvajta Hauarda (a to je relativno prihvatljiva varijanta i za Medžik), tim iz Los Anđelesa bi imao i dodatnu korist od ovog trejda.

Za Neša je ovo sa više strana bila daleko najbolja varijanta, i može se reći da je uspeo upravo u onome što je želeo. Ne samo da će biti u ozbiljnom timu koji odmah može da napadne titulu, nego i bliže porodici.

Stiv Neš - šesnaest sjajnih godina

Momak sa zapadne kanadske obale (rođen je u Johanezburgu, ali mu se porodica brzo doselila na kanadski zapad, ne zadržavajući se dugo na jednom mestu) aktivno se bavio većim brojem sportova, a i danas je jedan od najvećih fudbalskih fanatika među NBA igračima, dobro je poznata njegova privrženost Totenhemu.

Posle 15. mesta na draftu NBA karijeru počeo je u Sansima 1996, ali mu je bilo teško da iskoristi talenat, s obzirom da je u rotaciji bio iza iskusnih Kavina Džonsona i Sema Kasela, kao i tada velike nade NBA Džejsona Kida.

Posle dve godine prešao je u Dalas, na poziv Donija Nelsona, koga je znao iz studentskih dana (proveo ih je na Santa Klari, u Silikonskoj dolini, dok je Nelson pomagao ocu u Golden Stejtu). U Mevsima on se povezao sa vrlo mladim Dirkom Novickim, savršeno koristeći njegov precizni šut kao ishodište svojih briljantnih asistencija, kao i veteranom Majklom Finlijem.

Za šest sezona on je predvodio Kjubanov tim u potpunu transformaciju, obezbedivši mu plej of posle pune decenije. Doigravanje je postalo standard, a u njemu su ih po dva puta zaustavili tada briljantni Kingsi (svi se verovatno sećamo 2002) i lokalni rivali Sparsi, od kojih su izgubili i finale Zapada 2003.

U leto 2004. došlo je vreme za novi ugovor, a Kjuban je procenio da plejmejker od 30 godina nije dobra investicija (zato je verovatno čekao titulu još 7 godina). Neš se vratio u Finiks, što se ispostavilo kao odlična odluka, jer je u naredne dve sezone dobio titule MVP lige. Došao je u tim koji je dobio manje od trećine mečeva i u prvoj sezoni ga doveo do 62-20, uz izuzetno brzu i atraktivnu košarku. Razigrao je Amarea Stodemajera i Džoa Džonsona i omogućio punu iskorišćenost Šona Meriona, statistički najboljeg igrača lige tih godina. U obe sezone Sansi su igrali finala Zapada, ali dalje nisu mogli.

Neš je osam puta igrao All Star mečeve, sedam puta bio član neke od prve tri petorke lige (3 puta prva, po dva puta druga i treća), i iza sebe ima 1270 NBA utakmica. Peti je u u istoriji NBA po broju asistencija (nedostaje mu 86 do 10 hiljada), a realno bi već u sledećoj sezoni mogao da prestigne Medžika i MArka Džeksona. Uz to poseduje sjajan šut, pa je čak četiri puta završio sezonu uz formulu 50-40-90 (preko 50 posto šuta iz igre, preko 40 posto šuta za 3, preko 90 posto bacanja), što nikome u istoriji lige nije uspelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: