Zimonjić za B92: Teško nam je zbog Viktora

Nenad Zimonjić već dugo je neizostavni član srpskog Dejvis kup tima, a u poslednje vreme sa partnerom Žilijenom Benetoom igra sve bolje. Nenad je na turniru u Vašingtonu razgovarao sa našom saradnicom iz SAD Anom Mitrić. Glavna tema razgovora bila je suspenzija Viktora Troickog, Zimonjić je sto posto siguran da je Viktor nevin. Govoreći o polufinalu Dejvis kupa sa Kanadom, Zimonjić kaže da će biti teško, ali očekuje prolaz u finale. Takođe, Nenad je govorio i o rivalstvu sa braćom Brajan, čestim promenama partnera u poslednje tri sezone, kao i o saradnji sa Žilijenom Benetoom.

Izvor: AM SO

Subota, 03.08.2013.

08:45

Default images

Od naše saradnice, dopisnice iz SAD Ane Mitrić (@ana_mitric)

Jesi li razgovarao sa Viktorom prošle nedelje?

„Naravno da sam razgovarao sa Viktorom. On je moj veliki prijatelj, kao i svi iz reprezentacije. Dugo se poznajemo, izuzetno je teško svima nama zbog toga što se dogodilo. Mislim da je došlo do velikog nesporazuma, a Viktor će biti taj koji će ispaštati, iako nije kriv, u to sam uveren sto posto. On sigurno nije uzeo nikakvu nedozvoljenu supstancu. Mislim da je delimično njegova greška, ali i osobe koja je radila test – trebalo je da mu kažu da po svaku cenu mora da uradi test. Videćemo šta će biti na kraju, on će uložiti žalbu i nadam se da ćemo, u najmanju ruku smanjiti ovako strogu kaznu koju je dobio".

Kako će Viktorov izostanak uticati na tim, psihički i taktički?

„Bilo ko da odsustvuje, to otežava naš put. Ako svi učestvujemo, imamo mnogo više opcija što se tiče taktike, svežine itd. Neće biti lako, s obzirom da igramo odmah posle US opena, Novak će sigurno kasno doći. Tu je i vremenska razlika, adaptacija na drugu podlogu, ali i ranije smo izlazili na kraj sa izostancima – kada Novak nije bio tu ili Janko, koji nije igrao dva puta ove godine“.
nenadzimonjic.com
Znaš li ko će ga zameniti, da li se selektor Obradović konsultuje s tobom u izboru, s obzirom da ti treba partner u dublu?

„Selektor se uvek konsultuje sa mnom, s kim bih voleo da igram. Ali ne ispadne uvek tako iz raznih razloga, ali zajedno donosimo odluke. Ja sam najstariji i najiskusniji, neke stvari u dublu mogu dobro da predvidim. Bilo bi previše za Novaka da igra sva tri dana... Videćemo, da li ću igrati sa Jankom ili sa četvrtim igračem. To će biti Bozoljac, Lajović ili neko treći“.

Za Kanadu igraju Raonić, Nestor i Dančević. Kako će ih u septembru dočekati beogradska publika?

„Mislim da se Danijel i Miloš osećaju kao Kanađani i da će predstavljati svoju zemlju. Naša publika će sigurno navijati za nas, ali verujem da će biti Crnogoraca koji će biti velika podrška Milošu, pošto je rođen tamo. Biće interesantno, 75% njihovog tima je sa prostora bivše SFRJ“.

Ove godine igrao si dva važna meča sa braćom Brajan i pobedio si oba. Koliko znače pobede nad najboljim parom u istoriji i da li je ostalim igračima drago kada njih nema u žrebu?

„Zapravo, nije mi drago. Uživam da igram sa najboljima na najvećim pozornicama – zato se takmičim i zato treniram svakog dana. Ukoliko se sastanete sa njima u finalu, to je najbolja moguća stvar i veliki izazov. U svojoj karijeri igrao sam mnogo važnih mečeva sa Brajanima – neke sam dobio, neke sam izgubio. Oni su verovatno najbolji dubl u istoriji, neverovatno je kako igraju od Olimpijskih igara pada nadalje. Igraju sjajno u kontinuitetu, beleže odlične rezultate i prvi put u karijerama osvojili su Indijan Vels, što im mnogo znači. Sada mogu da kažu da su osvojili sve što se može osvojiti“.
nenadzimonjic.com
Čak i da nisu blizanci, dugotrajno partnerstvo Brajana bila bi velika prednost. Ti si u poslednje vreme promenio mnogo partnera – neko vreme sa Ljodrom, pa Lindsted i još neki i sada konačno Beneto. Šta si naučio u tom periodu?

„Naravno da pomaže kada imate istog partnera, kada mnogo trenirate zajedno, poboljšaćete se. Uvek ima uspona i padova, ali upoznajete se i znate kako da pomognete jedan drugome – to je prednost koju Brajani imaju. U dublovima ima mnogo promena i oni najviše profitiraju na početku godine jer se neki parovi tek upoznaju. Imaju tu startnu prednost i posle ih je teško uhvatiti“, kaže Zimonjić, ali ističe da promena partnera ima i pozitivne strane.

„Zbog toga sam dobio priliku da poboljšam svoju igru. Kada igrate na drugoj strani, drugi stil igre, to pomaže da postanete bolji teniser. Moje najuspešnije partnerstvo bilo je sa Danijelom Nestorom, tada smo bili u vrhu sa Brajanima. Tri godine smo igrali zajedno (2008-2010). Dva puta je poslednji meč u sezoni odlučivao ko će biti prvi na listi – prve godine mi, druge oni, dok su treće oni bili prvi, a mi smo delili treće mesto. Mislim da smo s njima igrali 15 puta i dobili smo devet, imali smo bolji skor, ali smo na kraju rešili da se rastanemo“.

Usledio je rad sa Mikaelom Ljodrom i brojni problemi koji su ih pratili.

„Bilo nam je potrebno neko vreme da se zahuktamo, verovatno jer su nam očekivanja bila prevelika. Znali smo da smo sposobni da igramo dobro, ali trebalo nam je vremena jer je on bio koncentrisan na singl i nismo imali mnogo prostora za trening. Za razliku od Brajana, koji treniraju svaki dan i igraju poene na treninzima, mogu da nabrojim na prste jedne ruke koliko puta smo Mika i ja na treninzima igrali poene sa nekim. To je nedostajalo. Razišli smo se jer je on sa suprugom pred Vimbldon čekao treće dete i nisam mogao da rizikujem kada će to da se dogodi. On je igrao sa svojim dobrim prijateljem Arnoom Klemonom, a posle toga je pao na listi u singlu, pa je morao da igra mnogo turnira. Preskočio je leto kada smo branili mnogo poena (Vašington, Montreal, Sinsinati), znao sam da je odlučio da ne ide ni u Aziju, gde smo takođe branili mnogo poena, pa smo se definitivno rastali. Nisam znao šta da očekujem od njega i morao sam da nađem novog partnera za iduću godinu".
nenadzimonjic.com
Izbor je pao na Šveđanina Roberta Lindsteda.

„Počeli smo godinu ekstremno napornim treninzima, upoznavali se i pokušali da pronađemo najbolji stil igre. Ali nije ispalo kako treba, iako smo obojica mnogo radili. Jesmo osvojili Roterdam i igrali u još dva finala, ali nismo se međusobno razumeli i mislim da je bila dobra odluka da se raziđemo“.

Kakva je za sada saradnja sa Žilijenom Benetoom?

„On je takođe singl igrač sa kojim nemam mnogo prilike da treniram, slično kao sa Mikom. Ali odlično se slažemo i imali smo sreće da nam saradnja počne velikom pobedom – titulom u Monte Karlu. To nam je dalo šansu da se plasiramo na Masters, što on još nikada nije ostvario. To nam je sada ozbiljan motiv – dobro je što Brajani sve osvajaju, a da se ostali dublovi bore za mesto među najboljima na kraju godine. Žilijen i ja se nadamo da ćemo poraditi na našem partnerstvu. Teško je kada niste nosilac na početku, imali smo težak žreb, a i Žilijen je imao problema sa povredom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: