Željko Obradović za B92: "I posle Berlina imam motiva"

Košarkaši Panatinaikosa po peti put u istoriji osvojili su titulu prvaka Evrope. "Navijači "zelenih" iz Atine ponovo slave Željka Obradovića koji je novim peharom samo utvrdio ono što su mnogi tvrdili i pre Berlina - da je najbolji trener Evrope svih vremena, i ne samo zbog sedmog pehara, već zbog načina na koji je igrao košarkaški "šah" sa Olimpijakosom i CSKA.

Željko Obradović, koji je sa istim žarom vodio ekipu već na prvoj narednoj utakmici u grčkom plej ofu za B92 govori o utiscima iz Berlina, krucijalnoj odluci da brani poslednji napad ruskog tima u finalu, proslavi pehara, novim obavezama i izazovima u grčkom plej ofu, ali i žaru sa kojim je vodio već prvi naredni trening svog tima.

Izvor: Igor Vujièin

Utorak, 12.05.2009.

23:31

Default images

Utakmice u Berlinu (osim duela za treće mesto) bile su po opštem mišljenju nešto najbolje što je viđeno u istoriji završnog turnira Evrolige.

" Bio je izvanredan Fajnal For. I najave su bile takve, četiri velike ekipe, četiri tima koja imaju veliku ulogu u evropskoj košarci. Već polufinalne utakmice su bile izuzetno uzbudljive, Barselona je lako povela, ali je CSKA tim koji ima izuzetnu snagu, vratili su se pre svega igrom Šiškauskasa uspeli da pobede. Mi smo odigrali takođe veoma dobru utakmicu sa Olimpijakosom. U tom velikom finalu bez obzira na veliku prednost koju smo imali i odličnu igru, čini mi se da smo imali i 23 poena prednosti u drugom poluvremenu. Bilo je jasno da će ući agresivno u finiš meča i pokušati da se vrate u utakmicu. Najiskrenije mislim, bez obzira na ishod, da smo mi tu utakmicu morali da dobijemo mnogo ranije, ali smo je ipak zasluženo dobili".

Panatinaikos je dominirao u finalu, ali se posle serije CSKA sve rešavalo jednim šutem. Dugo ste na poslednjem tajm-autu razgovarali sa svojim pomoćnikom Itudisom... Da li je takva situacija san ili noćna mora za jednog trenera kada počinje sa ovim poslom? Da se najvažnija utakmica rešava jednom loptom, jednom odlukom trenera?

" U pravu ste, dugo sam razgovarao sa pomoćnim trenerom, na kraju smo doneli odluku da igramo odbranu...Moj rezon je bio da ćemo da ih iznenadimo tom odlukom, a pod brojem dva tražio sam od mojih igrača da igraju najagresivnije na loptu i da u svakoj vrsti prodora niko ne pomaže da ne bi "otvorili" šut za tri poena. Mislim da je Dru Nikolas posle preuzimanja ostao na Šiškauskasu i da je odigrao izvanrednu odbranu nogama. Šiškauskas se odlučio za veoma težak šut za tri poena, koji je verovato mnogo puta u životu ubacio, ali u Berlinu nije, i sada svi verovatno pričaju kako je Nikolas izvanredan odbrambeni igrač".
Grci su poznati kao izuzetno privrženi svojim klubovima. Slavlja mogu da budu neumerena i preterana. Ipak, ovoga puta prema rečima Željka Obradovića sve je bilo vrlo lepo organizovano:

" Bilo je veliko slavlje još na aerodormu čekalo nas je na aerodromu nekoliko hiljada navijača, ali je bilo izuzetno lepo na prvoj utakmici u plej ofu koju smo odigrali protiv Arisa pošto je donet pehar. Međutim, čekao se kraj utakmice, postavljen je novi pano sa titulom iz Berlina. Bilo je jako lepo i urađeno je sa merom i bez ikavog preterivanja uz jako lepu atmosferu i 15 hiljada naših navijača. Svemu tome je doprinela i izuzetno kvalitetna utakmica protiv Arisa.

Osvojiti Evroligu je san svakog trenera, medutim, kada nešto osvojite sedam puta uz nebrojene pehare u nacionalnim šampionatima , postavlja se pitanje motiva. Međutim, trofejni trener još uvek ima veliku ljubav prema igri i poslu koji obavlja:

"Motivi su uvek najveći, voli se posao, voli se trening, svaka utakmica. Svake godine je tu par novih igrača. Dok budem imao motiv da idem na trening i da uživam u svakom treningu, biće i motiva na utakmicama".
Beta
Nove obaveze su već tu. Polufinale plej ofa sa Arisom. PAO je teško dobio prvi meč.

" U prvoj utakmici su pokazali kvalitet, odigrali veoma dobro, čeka nas taj meč u Solunu na teškom terenu, uz bučnu publiku. Ali, to je ono što svi volimo i zato i radimo, da igramo pred punom halom i odigramo što bolje".

Mnogi bez obzira na nezavršen posao sa Arisom, već najavljuju veliko finale sa Olimpijakosom:

" Treba prvo da prođemo u finale. To me svi novinari pitaju ovde u Grčkoj. Svima sam odgovorio na isti način. Ne možemo i ne smemo da potcenjujemo Aris. Ja to nikada nisam radio, niti ću i ovog puta. Da prođemo, pa ako to učinimo, pričaćemo i o Olimpijakosu".

Voditi ekipu za koju je jasno da će i naredne godine imati najviše ciljeve, koja će braniti, odnosno osvajati trofeje u narednoj sezoni, nije lagan posao. Da li imate ideju kako će izgledati tim za narednu sezonu?

Biće ideja onog trenutka kada se bude završila sezona. Uvek tek tada sednemo i dogovaramo se šta i kako će ekipa da izgleda i o svim planovima za sledeću sezonu, rekao je Obradović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: