Dejan Milojević: "ACB liga jaka zbog stranaca"

Košarkaški reprezentativac Srbije Dejan Milojević posle niza sjajnih sezona u domaćoj ligi (kao igrač FMP-a, Budućnosti i Partizana) od jeseni nastupa za španskog ligaša Pamesu iz Valensije.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Sreda, 28.02.2007.

00:06

Default images

Tim iz Valensije ima velike ambicije u ovoj sezoni, ali je loše počeo ACB ligu. Ipak, igra Pamese sada se konsolidovala, pa je ušla među osam najboljih u šampionatu.

Još je rano pričati da smo došli do nekog cilja, samo smo trenutno osmi na tabeli, ali na dobrom smo putu. Mislim da imamo povoljan raspored do kraja lige da završimo na osmom mestu, možda i na nekom mestu više i da obezbedimo igranje u Evropi sledeće godine. Ekipa je pretrpela promene, otišli su nam Kjaćig i Stefanson, a došli Hamilton i Mavrokefalidis i u poslednje vreme igramo stvarno dobro. Imali smo period dosta slabe igre, mogu slobodno da kažem kada sam ja bio povređen. Sada sam se vratio i dobili smo od poslednje tri – dve utakmice a i taj jedan poraz od Taukeramike u gostima je bio nakon egal utakmice koju smo izgubili u posednja dva minuta.

Milojević je na početku sezone igrao odlično, ali ga je onda prekinula povreda kolena.
Istina je da sam sezonu počeo jako dobro, bio sam MVP prvog meseca, ali meni to nije bio cilj. Hteo sam samo što bolje da odigram i da što više pomognem ekipi. Međutim, povredio sam se u stvarno lošem trenutku, i sada posle povratka igram sve bolje i očekujem da do kraja sezone izdržim, da završim sezonu i da iskoristim leto za potpun oporavak.

Ovog vikenda Pamesa je kao gost bila uspešnija od Huventuda, ekipe koja se u Evroligi plasirala u Top 16.

Treba istaći da je Huventud do te utakmice imao samo jedan poraz na svom terenu, i to dovoljno govori kakva su ekipa. Rudi Fernandes je glavni igrač i jedan od najtalentovanijih španskih igrača, puno lopti ide na njega i on to dobro koristi, ali su i na ostalim pozicijama dobro popunjeni, iako u poslednje vreme ne igra Luboš Barton zbog povrede. To se dosta oseća jer je on igrač koji može da igra i na poziciji tri i na poziciji četiri, ima dobar šut, otvara igru i sigurno im dosta nedostaje u igri. Što se ostalih igrača tiče, mene je impresionirao mali Riki Rubio, dečko stvarno za svoje godine igra fenomenalno, naročito u odbrani, možda mu je šut malo slabija strana, ali za te godine stvarno igra fenomenalno.

Upravo Huventud je sledeći rival Partizana u Evroligi, u četvrtak u Beogradu. Milojević i u Španiji prati nastupe "crno-belih", sa kojima je osvojio tri vezane titule.
Partizan je sastavio jako dobar tim, mislim da je dolaskom Drobnjaka Partizan mnogo dobio, Kecman je takođe odlična zamena za Šuputa, a pored toga su mladi igrači napredovali u odnosu na prošlu godinu, i napravljen je pravi spoj mladosti i iskustva. Kamings takođe igra odličnu sezonu, pogotovo u Evroligi, tako da ni rezultati nisu izostali. Ja sam se nadao da Partizan može ove sezone da uđe u Top 16. Sada kada se to ostvarilo, nadam se da mogu dobro da odigraju i drugi deo. Partizan može svakoga da pobedi, i ako sada pobede Huventud mislim da opet imaju šanse. Sve u svemu, mislim da i pored ovog izuzetnog rezultata, Partizan može da napravi i korak više, a ako se to i ne dogodi, treba se okrenuti završetku sezone i osvajanju nove titule.

Španska liga već nekoliko sezona važi za najjaču u Evropi, a posle pola godine u Valensiji Milojević pokušava da je uporedi sa našim takmičenjem.

ACB je stvarno najjača liga u Evropi, i poslednjeplasirani može da pobedi prvoplasirani tim, pogotovo na domaćem terenu, ali glavna razlika između španskih i naših timova su stranci. Primera radi i te ekipe koje su na začelju, kao što su Valjadolid ili Menorka, imaju dva ili tri odlična stranca koji nose ekipe. Što se tiče španskih igrača, ima naravno vrhunskih košarkaša, ali ovi ostali nisu ništa bolji od većine naših igrača. Mislim da kada bismo prebacili sve te strance u našu ligu, da bismo imali istu ligu kao ACB, tako da novac čini svoje i novac je napravio od španske lige najbolju ligu u Evropi.

Od starta sezone na čelu ACB lige je ekipa madridskog Reala. Međutim, Milojević smatra da Madriđani neće osvojiti titulu.
Mislim da Real, iako je trenutno prvi, nije glavni favorit za osvajanje lige. Po meni je prvi favorit za titulu u Španiji Taukeramika, i čak i da Real završi na prvom mestu na kraju sezone, mislim da ta prednost domaćeg terena u eventualnim duelima sa Taukeramikom u plejofu neće imati puno značaja. Što se moje ekipe tiče, pokazali smo da bolje igramo protiv kvalitetnijih ekipa nego protiv ovih slabijih. Dobili smo dva puta Huventud, i mislim da smo jedini u Španiji koji smo ih dobili i kod kuće i na strani. dobili smo Real kod kuće, pobedili smo i Unikahu u gostima, i baš na tim utakmicama smo odigrali najbolje. Sa druge strane, gubili smo od nekih slabije plasiranih ekipa, tako da ako uđemo u plej of, bićemo nezgodan protivnik svakoj ekipi.

Ovog septembra upravo će Španija biti domaćin Evropkog prvenstva. Domaćin je svetski šampion i veliki favorit za ujedinjavanje titule. Selekcija Srbije će biti izuzetno oslabljena, zbog niza povreda. Jedan od igrača koji najverovatnije neće biti u timu je Dejan Milojević.

Pa iskreno, niko nije pričao sa mnom, a ako budem bio u ovakvom stanju, i da hoću ne bih mogao da igram. U lošem sam zdravstvenom stanju, a ako ozdravim, zašto da ne. Nikad nisam odbio reprezentaciju, kada sam bio sto posto zdrav. Prošle godine nisam igrao zato što mi kolena nisu bila dobro, što se i tokom ove sezone pokazalo. Realno ne očekujem da zaigram, jer imam problema već nekoliko meseci, i to se ne poboljšava.

Posle pola godine u Valensiji Milojević je zadovoljan izborom grada u kojem je nastavio karijeru. Zadovoljan je i klubom, redovno igra pred punom halom, u kojoj je lepo igrati, "mada atmosfera nije kao na Partizanovim utakmicama", kaže Dejan Milojević za B92...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: