Sada Vojvodina traži ukidanje MMA

Pokrajinski sekretar za sport Marinika Čobanu poslala je ministrarki omladine i sporta otvoreno pismo sa zahtevom za ukidanje MMA sporta.

Izvor: ÈŽ

Utorak, 18.09.2012.

15:30

Default images

Novi zahtev da se ovaj borilački sport ukine usledio je posle takmičenja u subotu u beogradskom Pioniru u okviru "Večeri šampiona“ koju je organizovao Ultimate Fight Savez Srbije.

Zahtev je poslat u ponedeljak, a mi prenosimo najvažnije delove tog pisma:

"Poštovana,

Zahtevamo da što pre donesete odluku da se MMA borilački sport, koji je vašim Pravilnikom o granama sporta prepoznat kao grana sporta u Republici Srbiji, izbaci sa liste sportskih grana i na taj način ispoštuje zakon o sportu, koji decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama.

Kako je poznato, MMA se bazira na slobodnoj brobi dva borca koji se odvija u osmougaonom kavezu (oktagon). Samo i me MMA ("Mixed martial arts") znači mešavinu više borilačkih veština koje praktično čine borbu potpuno slobodnom i dozvoljava udarce i zahvate koji mogu dovesti do teških povreda, pa i smrtnog ishoda, o čemu svedoče brojne činjenice.

Zakon o sportu je, prepoznajući štetnost i društvenu opasnost ovakvih borbi, sa namerom da zaštiti pre svega mlade ljude i sportiste od povređivanja i brutalnosti, doneo odredbu koja je sazdržana u članu 158, stav 6, a koja glasi: "Zabranjeno je organizovanje bilo kakve sportske priredbe koja se temelji na tzv. slobodnoj borbi dva ili više lice (borbe u kavezu), kao i učešće u takvoj priredbi", te je za nepoštovanje ove odredbe utvrdio i prekršajnu novčanu kaznu za organizatora ovakvog takmičenja od 100.000 do milion dinara", piše u zahtevu pokrajinskog sekretara za sport Marinike Čobanu.

Ovo je drugi pokušaj da se ukine ovaj vid borenja, prvi je bio pre oko godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: