B92 Specijali Kosovski izbori Vesti
           

Arhiva 26. 11. - 03. 12. 2001.


 

Konacni rezultati izbora

Arhiva vesti

Analize, intervjui, tekstovi

 

Arhiva

ZA 7 DANA ODLUKA O SEFU POSLANICKOG KLUBA “POVRATKA” | 27. novembar 2001. 13:07 | Izvor: SRNA
Beograd -- Predsednik Koordinacionog centra za Kosmet Nebojsa Covic najavio je da ce Koalicija “Povratak” za 7 dana odlucivati o sefu Poslanickog kluba ove koalicije u kosmetskom parlamentu, kao i o 2 clana Predsednistva Kosmeta. Covic je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da ce o ministrima u Vladi Kosova biti reci po formiranju koalicija u Parlamentu. On je dodao da o tim pitanjima jos nije pocela rasprava, ali da ce ona biti svakako resena prije 5. decembra. Covic je naglasio da je utvrdjeno da ce prva 22 poslanika sa liste “Povratka” uci u kosmetski parlament, demantujuci pisanje medija da je sef civilne misije UN na Kosmetu Hans Hakerup odredjivao listu srpskih poslanika. Prema njegovim recima, "u slucaju da Srbi nisu izasli na nedavne izbore, vec bi doslo do proglasenja nezavisnog Kosova". "U slucaju da albanski poslanici proglase nezavisnost, niko u svetu je ne bi priznao, a Srbi bi odmah proglasili autonomiju. To bi ucinila 22 srpska poslanika u Parlamentu koja su medjunarodno izabrana i priznata", rekao je Covic. On je istakao da je pred medjunarodnom zajednicom "velik zadatak da oduci kosmetske politicke lidere od dosadasnje tvrdoglavosti". "Albanci nisu spremni za parlamentarnu, nego za vanparlamentarnu borbu, pa ce nastaviti napade na Srbe i medjunarodne snage, kojima hoce da posalju poruke da ne odustaju od nezavisnosti i kojima hoce da nastave zastrasivanja", istakao je Covic.

DJINDJIC: NA KOSOVU SE ODMACI OD NACIONALNE DRZAVE | 26. novembar 2001. 16:15 | Izvor: SENSE
Beograd -- Izbori na Kosovu se pomalo idealizuju, rekao je u intervjuu za "Berliner cajtung" predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjic i izlozio svoje vidjenje daljeg razvoja prilika u pokrajini. "Moramo se postepeno na Kosovu odmaci od tema kao sto su nacionalna drzava ili ko odlucuje o teritorijama, a primaci se pitanjima kao sto su privreda, porodica, integracija, regionalni razvoj, saobracaj. Ako to bude islo, za 3 godine ce se postaviti pitanje koegzistencije, a ne drzavnosti", kaze Djindjic. U slucaju da ova pitanja ne budu pokrenuta, Kosovo ce verovatno biti podeljeno, smatra Djindjic, a to je "negativan scenario". On ne smatra nijedno resenje iskljucenim, ali ne misli da je nezavisno Kosovo dobro resenje jer otvara pitanja Makedonije, juzne Srbije, Srba na Kosovu, delova Crne Gore, Albanije. "Neko resenje je dobro samo ako odgovara na vise pitanja, nego sto ih pokrece", sugerise Djindjic.

TRAJKOVIC: NECE BITI PRITISAKA ZA HAPSENJE | 26. novembar 2001. 15:21 | Izvor: B92
Beograd -- Potpredsednik Demohriscanske stranke Srbije za Kosovo Rada Trajkovic izjavila je da medjunarodna zajednica nece reagovati na zahtev republickog ministra pravde da Hasimu Taciju i Ramusu Hajradinaju bude onemoguceno ucesce u formiranju vlasti u Pokrajini. Ona je rekla da ocekuje da ce posle konstituisanja kosovskih organa vlasti UNMIK i KFOR poceti da vrse pritisak da budu uhapseni svi koji su odgovorni za zlocine u Pokrajini. Trajkovic je naglasila da je uverena da Vladan Batic ima dokaze o Albancima koji su organizovali ubijanje Srba na Kosovu, ali je dodala da medjunarodna zajednica za sada nece pokrenuti bilo ciju odgovornost. "Oni to nisu uradili ni kada je bilo reci o ratnim zlocincima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, sve do onog momenta dok su im bili potrebni da kontrolisu neki relativan mir. Ipak je dobro upozoravati na to da srpska javnost i srpska drzava znaju ko su ti ljudi koji su ucestvovali u stradanju srpskog naroda i na kraju krajeva i stradanju Albanaca koji nisu mislili kao oni, jer mnogo je i Albanaca ubijeno koji su bili suprotnog delovanja od ovih lidera. Ja imam zaista jednu jaku izjavu gospodina Hansa Hakerupa na zasedanju Privremenog administrativnog veca gde je bukvalno albanskim liderima kazao da ukoliko bude optuznice za ratne zlocine da ce UNMIK te ljude uhapsiti i ja mislim da posto je na celo KFOR dosao francuski general koji je vrlo odlucan, hocu da verujem da ce se mnoge znacajne stvari desiti u ovih godinu dana", rekla je Trajkovic.

UNMIK CE DATI 80 ODSTO VLASTI MULTIETNICKIM INSTITUCIJAMA? | 26. novembar 2001. 14:01 | Izvor: BBC
Pristina -- Administracija UN na Kosovu je spremna da 80 odsto vlasti preda buducim multietnickim institucijama, izjavio je zamenik sefa UNMIK Tom Keniks. On je rekao da je sledeci korak konstituisanje Skupstine koja ce izabrati predsednika Kosova, a on ce imenovati premijera. "Posle izbora ministara sve odluke ce biti predstavljene Skupstini Kosova i kada ih ona usvoji, 9 ministara od kojih su 2 nealbanske nacionalnosti pocece administrativne poslove", dodao je on.

SAVIC: "POVRATAK" NEMA PONUDE ZA PRAVLJENJE KOALICIJA | 26. novembar 2001. 14:00 | Izvor: B92
Pristina -- Koalicija “Povratak” do sada nije dobila ponude za formiranje koalicija, izjavio je nosilac liste Koalicije Gojko Savic, koji je u nedelju uvece potpisao sertifikat Hansa Hakerupa o 22 mandata koje je osvojio “Povratak”. “Mi sada moramo da se potrudimo da pomognemo srpskom narodu koji je dve godine u enklavama bez mogucnosti da se krece i bez garancija za zivot. Moramo da pokusamo i da one koji su raseljeni vratimo na njihova ognjista”, izjavio je Savic.

 

 


Election 2001
Naslovna strana