Utorak, 01.12.2009.

07:10

Šoping groznica nakon ukidanja viza

Iako u prodavnicama severnog suseda postoje brojni artikli čije su cene povoljnije nego kod nas, analitičari ne očekuju da će se nakon ukidanja viza ponoviti šoping groznica iz devedesetih

Izvor: Politika

Izvor: B92

Default images

Vlasnik male prodavnice „Zebra“ u Mađarskoj, udaljene svega tri kilometra od granice sa Srbijom, dobio je privilegiju da robu uzetu iz veleprodaje „Metroa“ plati tek za šest, a ne za najduže četiri meseca, kako je bilo do sada. Povoljniji poček je odobren u očekivanju kupaca iz Srbije za koje se veruje da će ovamo da nagrnu nakon 19. decembra, odnosno posle ukidanja viza.

Jer, uporedni pregled cena prehrambenih namirnica, kućne hemije, sredstava za ličnu higijenu ili hrane za kućne ljubimce, pokazuje da će se šoping kod severnih EU komšija i te kako isplatiti.

Ekonomista Mihalj Sečei, koji godinama analizira kretanje tržišta kod nas i u Mađarskoj, za „Politiku“ navodi samo neke od cena koje su povoljnije preko severne granice: kilogram svinjskog buta, pregledanog i zapakovanog, košta 250 dinara, odnosno najmanje dva puta jeftinije nego kod nas, beli luk iz Makaoa košta 250 dinara, dok je na našim pijacama od 350 do 500 dinara kilogram, kačkavalj staje od 200 do 500 dinara za kilogram, a džak od 15 kilograma hrane za pse je oko 800 dinara, što je neuporedivo jevtinije nego u Srbiji.

Da li će se, dakle, vratiti vreme kada su u mađarskim pograničnim gradovima nicali predimenzionirani tržni centri, upravo da bi udovoljili najezdi kupaca iz Srbije?

– Ukidanjem viza promet će se sigurno povećati, ali valja imati na umu da kupovna moć građana Srbije nije tolika da bi sebi mogli da priušte masovnu kupovinu u mađarskim trgovinama – ocenjuje Sečei.
Na tezgama subotièkih pijaca moguæe je naæi obilje robe i prehrambenih proizvoda poreklom iz Maðarske (Foto N. Tumbas)
Kada je Mađarska pre dve godine ušla u šengenski vizni režim, Subotičani su imali privilegiju da lakše dolaze do viza, budući da u ovom gradu postoji mađarski konzulat. Takođe, brojne rodbinske i poslovne veze sa severnim susedom su Subotičanima obezbeđivale da vize budu izdate na duži rok. Kako „Politika“ nezvanično saznaje, policijska uprava u Subotici jedan je od najvećih „proizvođača“ novih pasoša, odnosno spada među policijske uprave iz kojih se u Beograd prosleđuje najviše zahteva za izdavanje novih biometrijskih pasoša, koji će nakon 19. decembra biti i jedina „ulaznica“ za zemlje Evropske unije. Ipak, kako takođe nezvanično saznajemo, 2000 Subotičana nije došlo po svoje nove pasoše, koji ih čekaju u policiji. Verovatno, čekaju da počne da važi bezvizni režim, a do tada koriste stare pasoše u kojima već imaju vizu.

Kada je već reč o „postviznoj groznici“, po Subotici se priča da među lokalnim poličarima vlada pravo nadmetanje oko toga ko će među prvima u ponoć 19. decembra da pređe granicu i tako se izbori za svoj deo medijske pažnje. Međutim, kako saznajemo na carini, ni te noći, kao ni „dana posle“, ne očekuju znatnije gužve. Nije na odmet podsetiti da se preko granice može preneti roba široke potrošnje u vrednosti od 100 evra po osobi uz prikazivanje fiskalnog računa, a da sve preko toga podleže carinjenju.

Aleksandra Isakov

---------------------------------------------------------------

Ušteda između poreza

– Analize prometa u našim velikim tržnim centrima pokazuju pad prodaje. Istovremeno, tezge subotičkih pijaca preplavljene su namirnicama i robom iz Mađarske. To ukazuje da se plaćanje gotovim novcem preusmerilo na pijačne tezge i robu iz uvoza koja je deo „sive“ ekonomije. Jer, za sve koji potroše više od 36.000 forinti, ili oko 150 evra, mađarske vlasti vraćaju porez, tzv. AFU, koja kod njih iznosi 25 odsto. Pošto ovde ta roba ne ulazi u legalne tokove i za nju se ne plaća PDV, u tim „nišama“ koje ne obuhvataju porezi dve države u stvari je ušteda ili zarada – objašnjava ekonomista Mihalj Sečei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

14 h

Podeli: