Kopaonik - skijanje i uživanje

Kopaonik je širom Evrope poznat po svojim prirodnim lepotama u kojima turisti mogu uživati i leti i zimi. Ovom prilikom vam pružamo osnovne informacije koje su vam potrebne ukoliko planirate da zimu provedete na stazama ove prelepe i uzbudljive planine.

Izvor: Jovana Kovaèeviæ

Subota, 03.12.2011.

09:00

Default images

Zbog svoje povoljne klime, sa skoro 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik zaslužuje svoje drugo ime „Sunčana planina“.

Južni položaj, visina i otvorenost terena sprečava zadržavanje oblaka, a hladan vazduh pada u okolne ravnice i uvale, tako da zimske temperature nisu preniske. Prosečna godišnja temperatura je 3,7°C. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, prosečno 159 dana godišnje.

Iako mu turista ne nedostaje i svake godine ih ima sve više, ove godine se očekuje da će taj broj biti veći nego ikada, a jedan od razloga su i razne manifestacije u kojima će gosti moći da uživaju.

Najviše pažnje, svakako privlači, festival Big Snow, koji će se na obroncima ove poznate planine održati od 23. do 29. marta i koji će okupiti neka od najpoznatijih svetskih i domaćih imena elektronske muzike, regea i džeza.

Osim muzike, najznačajniji evropski zimski festival Big snow predviđa i uživanje u skijanju, snowbordingu i drugim sportovima na snegu i ledu. Međutim, ono što u ovom trenutku verovatno najviše interesuje ljubitelje skijanja jesu informacije o pripremama za zimsku sezonu na ovoj planinskoj lepotici, koja zvanično počinje 9. decembra.

Tokom "Ski-openinga" koji traje od 9. do 12. decembra, gosti će moći da računaju na promotivne cene i do 50 odsto niže.

Skijanje

Kopaonik raspolaže sa preko 50 kilometra uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 23 žičare ukupnog kapciteta 30. 000 skijaša na čas, što ga svrstava u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope.

Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških. Ono što je veoma važno reći je da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela.

Za hotele, apartmane, vikendice i ostale smeštajne kapacitete koji su udaljeni od polaznih stanica žičara postoji nekoliko redovnih SKI BUS-eva. Kopaonik raspolaže i veštačkim snegom, tako da nema potrebe da mnogo brinete o vremenskim uslovima.

Počev od 26. novembra, počelo je veštačko „osnežavanje“ staza, a za početak snegom je prekrivena Dolina sportova i Karaman greben. Novina je zaseban deo skijališta za bordere i freestyle skijaše koji od ove godine dobijaju prelepi snowpark.

On je smešten na delu skijališta na koji skijaše i bordere vertikalno transportuje žičara Krst.

Kada je reč o ski pasu, nakon uvođenja novog sistema pregleda ski karata, fotografija je obavezna za sedmodnevne, desetodnevne i sezonske ski karte, ali je fotografisanje od strane ski centra besplatno i vrši se na licu mesta kada kupujete ski karte.

Cena ski pasa zavisi od perioda u kojem želite da zimujete. Ako odete na početku sezone (koja traje do 9. decembra) sedmodnevna karta ski pasa za odrasle je 5.600 dinara, a za decu 3.600. U jeku sezone (23.12-15.3) cena za odrasle iznosi 11.100, a za decu 7.150 dinara.

Smeštaj

Foto: Mountain Resort
Od smeštaja možete birati odsedanje u hotelima, apartmanima, vilama ili privatnom smeštaju, u zavisnosti od toga koliko novca imate i kakvo vam okruženje najviše odgovara.

Poznati Grand Hotel & SPA smešten je u samom središtu turističkog centra, u neposrednoj blizini ski liftova, sa predivnim panoramskim pogledom na šumovite padine Kopaonika. U ponudi je 113 udobnih standardnih soba, 15 luksuznih superior soba, 25 family soba, 10 premium apartmana i 2 predsednička apartmana. Cene smeštaja po noći kreću se od 44-165 evra u zavisnosti od vrste sobe koju želite i perioda dolaska.

Ako vam odgovara malo ležernija i povoljnija varijanta, apartmani “As” su pravi izbor za vas. Nalaze se na obroncima Treske, a sastoje se iz tri lamele sa zasebnim ulazima koje su međusobno povezane. U lamelama se nalazi 13 apartmana koji obezbeđuju smeštaj za 40 osoba. Pored apartmanskog dela objekat sadrži i restoran sa odgovarajućom kuhinjom, mini bar, TV salu i recepciju. Trokrevetni i četvorokrevetni apartmani koštaju 15 evra po noćenju, a dvokrevetni 20. Cene uključuju samo najam apartmana, a boravišna taksa nije uključena i plaća se na licu mesta.

Možete izabrati i neku od vila za svoj smeštaj, kojih na Kopaoniku ima mnogo. Jedna od njih je i Vila Milmari sa 4 zvezdice. To je nov, moderno opremljen objekat lociran na obroncima Kopaonika u vikend naselju, na udaljenosti od oko 3km od samog turističkog centra. Vila Milmari sadrži 22 moderno opremljena studija i apartmana. Studiji i apartmani su različitih struktura i mogu pružiti udoban boravak za 2 do 8 osoba. U vili se ostaje minimum 3 noći, a cene se kreću od 28-140 evra u zavisnosti od toga da li se odlučujete za boravak u studiju, apartmanu ili dupleksu.

Kopaonik je posebno privlačna destinacija ukoliko želite da dočekate novu godinu u snežnom ambijentu van gradske vreve. Takođe on pruža mnoštvo sadržaja koji nisu nužno vezani samo za ski sportove pa u njemu mogu uživati i oni koji žele samo da se odmore ili pak tragaju za ludim provodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: