Kinezi umesto pasa šetaju ptice

U Kini je nedavno zabeležen novi trend - umesto pasa, ljubitelji životinja u parkove kao kućne ljubimce izvode ptice.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

15:02

Default images

Vlasnici ptica odlaze u park, kače kaveze izrađene od bambusa na najniže grane drveta i posmatraju kako njihovi ljubimci radosno skakuću. Neki sede ispod rascvetalog drveća i pričaju, igraju karte ili šah sa svojim prijateljima, dok drugi vežbaju kinesku borilačku veštinu “tai ču čuan”.

Ovo je prizor koji možete videti ne samo u Pekingu, već i u drugim kineskim gradovima.

"Šetanje" ptica je postalo popularno za vreme kineske dinastije King, koja je vladala od 1644. do 1911. godine, i ta stara tradicija je nedavno ponovo oživela.

“Ova razibriga je prosto neophodna u vremenu kada je tempo života ubrzan, kada su ljudi stalno pod nekim pritiskom”, rekao je Su Nan (36), novinar iz Pekinga.

"Mislim da su Kinezi prvi počeli da kao ljubimce drže ptice živopisnih boja i da su prvi koji svoje male pernate ljubimce izvode u šetnju", dodao je on. Su Nan je još kao dečak počeo da sa ocem uzgaja ptice pevačice.

"Ljubitelji ptica smatraju da ih ne treba šetati. Tu, međutim, greše. Ukoliko ne izvedete svog pernatog ljubimca u šetnju, ptica će postati usamljena i depresivna i prestaće da peva”, istakao je Su. Kao što čovek mora da vežba, tako moraju i ptice. Kada nosite kavez, on se lagano ljulja, ptičica mora čvršće da zgrabi štap na kojem stoji, a njeno perje pri tom postaje čvršće i glatkije. To su njene vežbe”, dodaje on.

Su je objasnio da vlasnici malih pernatih ljubimaca biraju mesta sa dosta drveća, jer to njihovim ptičicama izgleda kao prirodno okruženje, i omogućava im da pokažu svoje pevačko umeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: