Počelo suđenje optuženima za ubistvo Boška Buhe

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2003.

09:49

Default images

Pred tročlanim većem Specijalnog suda u Beogradu u utorak je počelo prvo suđenje za borbu protiv organizovanog kriminala - Željku Maksimoviću-Maki i njegovoj grupi, optuženoj za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

I pored protivljenja zamenika specijalnog tužioca da suđenje bude otvoreno za javnost, jer bi ugrozilo službenu tajnu i ličnu sigurnost zaštićenog svedoka, veće kojim predsedava sudija Zoran Tatalović odlučilo je da za to za sada ne postoje zakonski razlozi niti okolnosti. 

U, za ovu priliku policijski dobro obezbeđenoj beogradskoj Palati pravde, optuženi Nikola Maljković, Dragan Ilić i Vladimir Jakšić negirali su da su odgovorni za ubistvo Boška Buhe. Željku Maksimoviću i Slobodanu Kostovskom koji su u bekstvu sudi se u odsustvu

Maljković i Jakšić odlučili su da se u nastavku procesa brane ćutanjem, jer ne žele da se njihove izjave snimaju, pošto se suđenje prvi put odvija uz audio snimanje. "Policija je manipulisala mojim glasom u snimljenim telefonskim razgovorima", obrazložio je svoju odluku Maljković, a njegov advokat Borivoje Borović je sa ovim činjenicama do kojih je došao u pretkrivičnom postupku, želeo bliže da upozna javnost: "Policija nikada nije snimila autentičan glas bilo kog okrivljenog. Nismo želeli da im danas ponovo pomažemo jer ne znamo koje su Pažinove kolege ostale danas na poslu u gradskom SUP-u, ne znamo ko u MUP-u Srbije podržava ovu grupu ljudi koji su montirali ovaj krivični postupak. Mi smo to zaključili u pretkrivičnom postupku, ponudili smo tada kao svedoke inspektora Pažina, zamenika republičkog tužioca Sarajlića i ja ću predložiti svedoka koji je do sada najavljivan koji će tačno ukazati sudu ko je učinio ova najteža krivična dela i na koji su način preko - naglašavam – dela policije podmetnuli ova krivična dela tzv. Makinoj grupi. Jedan od njih će biti Ljubiša Buha Čume", rekao je Borović.

Borović je uveren da će tužilac morati da reaguje pre vremena, jer advokati zahtevaju hitno postupanje zbog toga što se, kako su istakli, u pritvoru nalaze nevini ljudi.

Advokat optuženog Dragana Ilića Stevan Protić, na čiju je advokatsku kancelariju 29. novembra prošle godine bačena bomba, rekao je da je odbrana optuženih odradila najteži deo zadatka jer je izdejstvovala da se suđenje otvori za javnost.

Da je to bila u svakom slučaju važna odluka, potvrdio je iskaz njegovog branjenika Dragana Ilića Limara. Ilić, koji je optužen da je naoružavao Maksimovićevu grupu, rekao je da nije odgovoran za dela za koja se tereti, istakavši da je posle hapšenja doživeo tešku torturu u policiji od čega se i danas leči, i da ga je policija ucenjivala da prihvati ulogu svedoka optužbe. Između ostalog, Ilić je naveo kako je oružje, za koje se tereti da je nedozvoljeno držao, u njegovu kuću doneo njegov kum Milan Đorđević-Bombona zajedno sa radnikom RDB-a Momirom Gavrilovićem. Obojica su kasnije ubijeni.

O Ilićevom iskazu, advokat Protić kaže: "Mi nemamo šta da krijemo. Oni koji su mali da kriju, koji nemaju dokaze, danas su izgubili. U odnosu na okrivljenog Ilića koji je danas dao vrlo precizan iskaz, koji na moje zaprepašćenje nije imao nijedno pitanje, ja sam bio bezbrižan, jer on nije ono za šta ga tereti optužnica, on je ono što je kazao u sudnici. Ja sam zbog ovog slučaja dobio bombu u svojoj kancelariji i izvršioci tog dela su identifikovani i uhapšeni i oni su pristali na napad na moju kancelariju, koji je napravljen od strane Zemunskog klana, kada su saznali da sam advokat Makine grupe".

Suđenje se nastavlja u sredu u deset sati, iskazima optuženih Dragana Alijevića i Gorana Rajčića, bivših policajaca koji se brane sa slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: