Priče o Beogradu: Junaci Mojkovačke bitke VIDEO

Mlađe generacije Beograđana ne znaju da na Novom groblju, pored Nikole Pašića, počiva serdar Janko Vukotić, jedan od najvećih heroja Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Subota, 04.12.2021.

12:51

Priče o Beogradu: Junaci Mojkovačke bitke VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Bio je načelnik vrhovne komande crnogorske vojske, general ađutant kralja Nikole Petrovića i kralja Aleksandra Karađorđevića i armijski general Vojske Kraljevine SHS.

Kada je 1927. godine preminuo u Beogradu, sahranjen je uz prisustvo kralja Aleksandara, srpskih oficira na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem i više hiljada građana.

Serdar Janko Vukotić stekao je večnu slavu kada je sa svojim junacima zaustavio nadmoćne austrougarske snage, sačuvavši tako odstupnicu srpskoj vojsci koja se povlačila preko Albanije.

Ova bitka je jedinstven primer u istoriji žrtvovanja vojske jedne države za spas vojske druge države. Sve se odigralo na pravoslavni Badnji dan i Božić 1916. godine.

Više o ovome u još jednoj epizodi serijala "Priče o Beogradu", rađenog po motivima knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: