Zašto nas psi gledaju dok vrše nuždu?

Krećete sa psom od kuće, dolazite u park, pas malo njuška okolo, čučne, počinje da obavlja „svoj posao“ i uvek, ali baš uvek, pogleda vas u oči. Šta to znači?

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

08:55

Zašto nas psi gledaju dok vrše nuždu?
Foto: Thinkstock

Ukoliko ste vlasnik psa, velike su šanse da ste doživeli pomenuti scenario. Iako je to slatko, deluje pomalo čudno.

Jedna studija iz 2009.godine bavila se kontaktom očima između ljudi i psa, i u okviru nje proučavano je zbog čega nas psi gledaju dok kake.

U osnovi, stručnjaci kažu da nas pas gleda zato što traži nagradu što je to obavio (napolju umesto unutra). Štenci se uz pomoć poslastice uče da ne vrše nuždu u stanu pa od nas i sada očekuju to isto, smatra Medlin Fridman.

Sa druge strane, psi na vlasnike gledaju kao deca na roditelje, pa se veruje da nas dok vrše nuždu gledaju jer traže odobrenje i ohrabrenje za ono što će uslediti.

Treći razlog koji su naučnici naveli jeste da nas pas gleda jer proverava da li ga čuvamo. Položaj u kojem stoji dok obavlja nuždu je nezgodan i psi osećaju da nisu dovoljno zaštićeni, pa nas gledaju da ocene da li im mi „čuvamo leđa“.

Sledeći put kada psa odvedete u šetnju obratite pažnju na njegovo ponašanje i razmislite o ovim razlozima...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: