Ovacije Jevtićevoj "Gospođi ministarki"

Takmičarski program devetog festivala „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu otvorila je Nušićeva „Gospođa ministarka“ u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda i režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Kultura

Izvor: Piše: Gordana Smuða

Četvrtak, 09.10.2014.

11:13

Default images

Publika je ovacijama pozdravila ansambl, snažno predvođen Goranom Jevtićem u naslovnoj ulozi, posebno nadahnutim na sceni na kojoj je nekada odigrao i svoju prvu predstavu.

Jevtićeva ministarka je žena velike snage, destruktivnog i revanšističkog usmerenja, a u do detalja promišljenoj izvedbi mladog glumca ona gradacijom postaje nosilac raspleta koji će uslediti. Igrajući ženu koja gubi tlo pod nogama usled želja većih od mogućnosti, Jevtić predvodi svoje scenske saigrače, kolektivni lik u nijansama: ljudi sniklih sa društvenim očekivanjima (ujka Vasa maestralnog Vlastimira Velisavljevića), naivnih (razigrana Dara Uroša Jovčića), rezonera (Čeda Miloša Vlalukina), poslušnih (Anka Nemanje Oliverića), koristoljubivih manipulatora (Ninković u odmerenoj i preciznoj igri Viktora Savića) i mladog anarhiste (Raka u dinamičnoj izvedbi Katarine Marković), dečaka koji do kraja ostaje na sceni sam, kao upozorenje na to šta tiranija i lažni autoritet donose budućnosti jednog društva. Ansamblu „Boška Buhe“ ovo festivalsko izvođenje bilo je šezdeseto po redu, a dogodilo se upravo na godišnjicu premijere u matičnom pozorištu.

Publika i glumci su na razgovorima o odigranoj predstavi u „Foajeu“ Centra za kulturu Mladenovac dugo ostali zapitani nad problemima koje Nušićevo delo iz 1929. godine, s jednakom aktuelnošću, postavlja i danas, osamdeset pet godina kasnije.
U sredu u 11 časova, u okviru pratećeg programa festivala, mladi dramskog studija „Arlekino-burleska“ u produkciji Centra za kulturu Mladenovac, odigrali su Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“, a druge festivalske večeri u takmičarskom programu je odigrana drama „Tektonika osećanja“, Erika Emauela Šmita, u prevodu i adaptaciji Dragane Bošković i režiji Andree Ade Lazić. Drama dobitnika nagrade Francuske akademije nauka za celokupno pozorišno delo do sada nije postavljana kod nas, a glumci Šabačkog pozorišta na scenu su doneli svežinu ideje traganja za sopstvom, istinom i samospoznajom, u odnosu s drugim bićem.

U nastavku pratećeg programa festivala, u petak u 11 časova, mlađu publiku očekuje predstava „Pepeljuga“ u adaptaciji i režiji Miodraga Milovanova, Pan teatra iz Beograda, a poslednjeg dana festivala u podne Udruženje mladih za intelektualne usluge Mladenovac odigraće projekat „Žena“ u režiji Jasmine Čabrilo.

Večeras će od 18:30h, u pratećem programu festivala, biti predstavljene „Pozorišne novine“ Narodnog pozorišta u Beogradu u svetlu Branislava Nušića i njegovog delovanja, o čemu će govoriti Željko Hubač i Jelica Stevanović, urednici. Nakon toga, u 20 časova, u takmičarskom programu, nastupa ekipa Narodnog pozorišta iz Beograda u predstavi „Kod večite slavine“, Momčila Nastasijevića, u režiji Milana Neškovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: