Kultura

Petak, 20.04.2012.

15:18

Festival pozorišta za decu 19. put

Na radost dece svih uzrasta i na ništa manju radost svih ljubitelja i poznavalaca pozorišnog stvaralaštva za najmlađe, a posebno lutkarstva, u Subotici će od 20. do 26. maja ove godine po devetnaesti put biti održan Međunarodni festival pozorišta za decu.

Izvor: B92

Default images

U okviru takmičarskog programa biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja. Između ostalih, ove godine će posetioci Festivala imati priliku da vide predstave iz udaljenih zemalja i upoznaju manje poznate kulture.

Tako će, u okviru zvanične selekcije Festivala, nastupiti Pozorište lutaka Davida Zuazole iz Santjaga (Čile) sa predstavom "Prljavo krilo" prema tekstu i režiji Davida Zuazole i Kairsko pozorište lutaka iz Kaira (Egipat) sa predstavom "Velika noć" prema tekstu Salaha Džahina i u režiji Salaha Al Sake. U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa Festivala, gostuje čak pet predstava iz različitih krajeva Rusije što će posetiocima omogućiti da na jednom mestu bolje upoznaju plodnu i raznoliku pozorišnu produkciju ove daleke zemlje.
Kamen srece (Jakutsk, Rusija)
"Repertoar svakog pozorišnog festivala teži i želi da ostvari i prezentuje scenske domete, izraze i iskaze najviših umetničkih vrednosti trenutka u kojem jesmo i koji živimo, a čijim će rasponom biti obuhvaćena celovitost stvaralačkog čina. Uostalom, kada je u pitanju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici takav zahtev proizilazi, pre i iznad svega, iz njegovih davno utvrđenih programskih zadataka, načela i ciljeva. S druge strane, ovako koncipovanim repertoarom se, po mom dubokom uverenju, iskazuje nedvosmislena podrška pozorištu koje će i sutra biti jednako važno, dakle, onom koje će istraživati ali i provocirati, a ne onom prevaziđenom, od juče i pre još, koje se, s mnogih razloga, preselilo u istoriju. Tačnije, našem pozorišnom danas, koje ima polazište u naumu kompletnog autorskog tima, zasnovanom na nesvakidašnjim, visokoestetizovanim pristupima ideji i njenoj realizaciji, na drugom i drugačijem čitanju, konačno na drugačijem pristupu i poimanju likovnosti ili muzici, na primer. Time on, smatram, postaje i nov i svež, i dosledan sam sebi, ali i oslonjen na svoju tradiciju," smatra Slobodan Marković, direktora Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

"Dvadeset i tri predstave iz petnaest zemalja, sa tri kontinenta, govoriće nam literarno-scenskim jezikom svojih i tuđih bajki, skazki i kaža, iščitavati dramska dela svetske i naše baštine ili posegnuti, zašto da ne, za adaptacijom nadaleko glasovitog filmskog scenarija. Rečju, od legendi starih naroda, preko Andersena, braće Grim i Šarla Peroa do Šekspira, Čehova te ovovremenih dramskih autora."

"S ovakvim viđenjima i naumima koncipovao sam repertoar XIX međunarodnog festivala stavljajući ga na uvid, pre svega, deci, tim najstrožim kritičarima našeg tvoraštva, ali i svakom iskrenom i dobronamernom gledaocu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: