Premijera “Patriotik hipermarketa"

Bitef teatar otvara sezonu 3. oktobra premijerom predstave “Patriotik hipermarket" (Patriotic hypermarket), o životu Srba i Albanaca na Kosovu, po zajedničkom dramskom tekstu Milene Bogavac iz Beograda i Jetona Neziraja iz Pristine, u režiji Dina Mustafića iz Sarajeva, najavila je direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

16:58

Default images

Kajgo je rekla da je naziv cele sezone "Granice", jer je cilj da se kroz plesne i dramske projekte ispituju granice, kako fizičke tako i mentalne i geografske.

"Patriotik hipermarket" bavi se vrućom temom i izlazi u dramatičnom trenutku, a zasnovan je na širem projektu dokumentarističkog istraživanja i svedočenja običnih ljudi, rekla je Jelena Kajgo.

Kajgo je istakla da projekat nadilazi nacionalni i predstavlja opšteljudski nivo, van političkih tokova.

Glumci su iz različitih sredina, a predstava je bilingvalna i svi govore i srpski i albanski. U ansamblu su Dubravka Kovijanić, Milutin Milošević i Slobodan Beštić (Beograd), Kuštrim Hodža (Priština), Ema Andrea (Tirana) i Bajruš Miaku (Skoplje).

Bogavac je istakla da je ovo živo i hrabro pozorište jer ne izbegava da govori o vrućoj temi koja se u društvu potiskuje, zbog čega stvari samo postaju gore.

Mlada autorka je izjavila da joj je to bio ogroman izazov, ali se i pitala da li je to samoubistvo karijere u ovom dramatičnom periodu.

,,Imala sam stav o kosovskom pitanju, mada nikada nisam bila tamo kao ni mnogi drugi. To mi je bio motiv, ali i izvor treme. Osetila sam dužnost da dam svoj pogled i da budem objektivna što je teško kada ima toliko žrtava", rekla je ona dodavši da se i bojala da bi poziv mogao da prihvati neko drugi ko bi napravio antisrpski komad.

Bogavac je priznala da su Neziraj i ona u početku zazirali od teme, pisali crnohumorne scene, koje je reditelj kasnije odbacivao. ,,Kad smo se bolje upoznali ušli smo u ozbiljna pitanja i ostvarili međusobno poverenje", rekla je ona.

Dino Mustafić je rekao da je ova predstava univerzalna po tome što može da se preslika na odnose drugih zajednica u regionu i u Evropi, obračunava se sa predrasudama, šovinizmom i glupošću.

Reditelj je objasnio da naslov ukazuje da je jedino što je zajedničko za obe strane stav da život mora ići dalje, u smislu biznisa, kupovine i prodaje.

Dramski umetnik Miaku izrazio je na srpskom jeziku zadovoljstvo što je deo projekta i što se družio sa kolegama iz Beograda.

,,Ovde igramo situacije, a ne određene likove. Situacije su istinite i gorke, ali to je zadatak umetnika. Mi ne dajemo odgovore, već putokaze", rekao je on.

Mladi glumac Slobodan Beštić je rekao da prvo nije hteo da uđe u projekat.

,,Ipak, imao sam poverenja u ekipu i rešio da skočim u to. Mnogo sam naučio. Saznao sam kako nas Albanci vide - kao lukave, prevrtljive, pijane. Osetio sam da je Kosovo van našeg mentalnog, političkog i emotivnog uticaja. To mi teško pada, ali ako hoćemo da idemo dalje, to moramo da uvažimo", rekao je Beštić.

Predsednik organizacije Kulturanova Milan Vračar najavio je da će "Patriotski hipermarket" gostovati u regionu i da već u novembru treba da bude izveden u Prištini, ali se još ne zna tačna lokacija.

Muziku je komponovao Vlada Pejković (Beograd), a koreograf je Gjergj Prevezi (Tirana).

Koproducenti su Asocijacija Kulturanova (Novi Sad) i Multimedia centar (Priština) koji su još pre dve godine započeli saradnju kroz projekat "Pogledi: Susret ličnih istorija Srba i Albanaca sa Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: