Koljadine "Ljubavne priče" u SNP-u

Na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu u petak 18. marta će premijerno biti izvedena drama "Ljubavna priča" Nikolaja Koljade u režiji Zorana Bogdanova, koji i glumi u toj predstavi, najavljeno je danas u najstarijem domaćem teatru.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2011.

14:56

Default images

Reč je o savremenoj komediji u jednom činu, koju je Bogdanov preveo i adaptirao, ostvarivši tako autorski projekat u čijem ostvarenju je, kako je reditelj i glumac rekao na konferenciji za novinare, imao dragocenu pomoć glumice Gordane Đurđević Dimić.

Naziv ove Koljadine drame "zvuči kao dečja pozorišna skaska, ali to je komedija za odrasle, tačnije veoma smešna savremena komedija", rekao je Bogdanov, napominjući da "koliko se često publika bude smejala kroz suze, toliko će lakše prepoznati i spoznavati sebe".

Predstava govori o umetnicima iz Moskve koji dolaze u daleku provincijsku da bi na koncertu, namazavši se crnom bojom, predstavili afričku rok grupu, uzeli veliki honorar i otišli, ostavljajući žitelje u uverenju da su im došli poznati Afrikanci, a ne ostarele moskovske glumice.

Igrom slučaja, glavna heroina tamo sreće svog bivšeg muža i kako je napomenuo Bogdanov, moglo bi se reći "evo srela su se dva usamljena bića ali iza jednostavnog sižea izdižu se pitanja života i smrti, smisla postojanja svakog bića, nevažno koje je profesije".

Za reditelja je to drama i "o mladosti koja je prošla, o neostvarenim snovima, o neuhvatljivoj sreći, o proigranom životu...", ali istovremeno i priča o samom teatru jer njeni junaci ismevaju glumačke poroke: samoljublje, zavist, netrpeljivost prema uspehu drugog.

Predstava ipak pokazuje da je teatar iznad svega, iznad života, uništene porodice i povređenog samoljublja, istakao je Bogdanov zaključivši da svi Koljadini likovi "odišu toplinom i zato ih glumci vole i žele da ih i publika voli".

Koljada je jedan od najpoznatijih dramskih pisaca u svetu, rođen je u ruskom gradu Presnogorkovku 1957. godine i autor je visse od 90 pozorišnih komada, među kojima i drame "Murlin Murlo", koja je pre više od dve decenije postavljena u SNP-u i s velikim uspehom igrana.

Scenograf predstave "Ljubavna priča" je Željko Piškorić, kostimograf je Snežana Horvat, a muziku je odabrao reditelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: