Preminuo nobelovac Ginter Gras

Danas je u 87. godini preminuo slavni nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

11:18

Default images

Ginter Gras je rođen 1927. godine u poljskom gradu Dancigu (danas Gdanjsk).

Kao mladić je volontirao u podmorničkoj službi, 1942. je pristupio Rajsarbajtdinstu, a u novembru 1944. Vafen SS-u. Borio se u desetoj SS tenkovskoj diviziji Frundsberg od februara do aprila 1945, kada je ranjen i prebačen u američki logor za ratne zarobljenike.

Svoju najpoznatiju knjigu „Limeni doboš“ objavio 1959. godine i po njoj je dve decenije kasnije snimljen film koji je nagrađen Oskarom i Zlatnom palmom u Kanu. Poznat je po delima „Mačka i miš“ (1961) i „Pseće godine“ (1963). Uz „Limeni doboš“, ove tri knjige čine Grasovu Dancig trilogiju, koja govori o usponu nacizma.

Dobio je mnogobrojne nagrade, a 1999. je dobio i Nobelovu nagradu za književnost.

Kad je 2006. godine, posle decenija prikrivanja istine, priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je predloga da mu se Nobelova nagrada oduzme. Iako mu je tada bio zabranjen ulazak u Izrael, Nobelova nagrada mu je ostala.

U sam vrh svetske književnosti se vraća 2002. godine knjigom „Hod raka“, a 2006. je napisao autobiografiju „Ljušteći luk“.

Ginter Gras je umro u nemačkom gradu Libeku. Imao je 87 godina.

foto: flickr.com/das blaue sofa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: