Ministarstvo u borbi za ,,Balkan’’

Ministarstvo kulture Srbije namerava da pokrene postupak proglašenja bioskopa ,,Balkan‘‘ za objekat od posebnog kulturnog značaja, kako bi sprečilo njegovo zatvaranje.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 24.03.2010.

21:45

Default images

To je saopštio specijalni savetnik za kinematografiju ministra kulture Srbije Goran Marković.

U izjavi Gorana Markovića koja je dostavljena medijima se navodi da će postupak biti pokrenut na osnovu činjenice da se bioskop Balkan nalazi u zgradi koja je pod zaštitom države i da će ministarstvo kulture sa svoje strane učiniti sve da taj bioskop ostane ono što jeste.

,,Činjenica da se zatvara bioskop koji je negovao repertoar posvećen domaćim, evropskim i neholivudskim filmovima je poslednja kap koja je prelila čašu nezadovoljstva filmskih radnika povodom stanja u bioskopskoj mređži Srbije", navodi se u saopštenju.

Marković je naveo da pojedini veliki gradovi više nemaju sale za bioskopsko prikazivanje filmova, a da su beogradski bioskopi pre nekoliko godina prodati čoveku koji nikada nije obnovio njihov rad i samo čeka da prođe zakonski rok da bi im promenio namenu.

,,Na drugoj strani, moderni multipleks bioskopski centri forsiraju holivudske 'blok bastere' i u njima se retko, i to samo na nekoliko dana, nađu filmovi koji su prikazivani u bioskopima kakav je ,,Balkan‘‘, a sada i taj poslednji bastion nekomercijalnog, umetničkog filma nestaje", ističe Marković.

U saopštenju se dodaje da ministarstvo kulture razume nezadovoljstvo filmskih radnika i da će ucciniti sve što je u njegovoj moći da zatvaranju bioskopa ,,Balkan‘‘ stane na put.

Podsetimo, iz bioskopa ,,Balkan‘‘ saopšteno je da će taj bioskop 28. marta imati poslednju projekciju, nakon čega će biti zatvoren, zbog, kako je naveo direktor bioskopa Darko Bajić, odluke vlasnika da renovira taj prostor.

U maju 2008. godine, ,,Beograd film", čiji je većinski vlasnik Nikola Đivanović, uprkos protivljenju manjinskih akcionara, prebacio je imovinu šest bioskopa - ,,Balkan", ,,Partizan", ,,Jadran", ,,Kozara",,,Voždovac" i ,,Slavica" - na zavisna društva ,,Beobana", ,,Beopana", ,,Beojana", ,,Beokona", ,,Beovona" i ,,Beoslaba". Ona su zatim prodata kiparskim firmama ,,Zerosum partners" i "Šatnel Limited".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: