Avanturista na harfi sa Filharmonijom

Najbolji harfista današnjice, Gzavije De Mestr, nastupiće sa Beogradskom filharmonijom, i to dva puta - 26. i 27. novembra (Kolarac, 20h), u okviru ciklusa "Filharmanija a avanturiste".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

14:31

Default images
Foto: Felix Broehde

Virtuoz na harfi izvodi Glijerov koncert, a filharmoničare predvodi Fabris Bolon koji se ovog puta predstavlja i kao kompozitor. Reperotar je posvećen muzičkim avanturistima za koje je pripremljen neobičan izbor dela - od avantura starog kozaka Tarasa Buljbe do džezerske šetnje ulicama Pariza.

Gzavije de Mestr važi za autentičnog solistu koji pomera granice ovog atraktivnog instrumenta. Nekadašnji član Bečke filharmonije kojoj se pridružio kao prvi francuski muzičar, danas nastupa sa velikim brojem orkestara i proslavljenim dirigentima.

De Mestr je već godinama ekskluzivac izdavačke kuće Soni, tako će ova svetska zvezda za beogradsku publiku potpisivati svoje diskove nakon oba nastupa sa Filharmonijom. Orkestarska rapsodija "Taras Buljba" češkog kompozitora Janačeka, bazirana je na romanu Nikolaja Gogolja. Ovo živopisno programsko delo predstavlja tri epizode iz poznate priče, u kojima se muzički portretiše ljubav, borba, smrt ali i trijumf Tarasa Buljbe.

Dirigent Fabris Bolon, čest gost Beogradske filharmonije, ovog puta predstavlja i svoju kompoziciju "Čekajući avion". Ideja je nastala dok je autor čekao let nakon koncerta sa našim orkestrom u Beogradu, 2010. godine.

Nakon "sletanja" publika će uz muziku Geršvina šetati ulicama Grada svetlosti uz "Amerikanca u Parizu". Finale koncerta je posvećeno neodoljivom šarmu ovog grada, čijim karakterističnim uličnim zvucima kompozicija trijumfalno završava.

Koncert zakazan za četvrtak predstavlja drugi talas "Filharmanije" - ciklusa od pet dodatnih termina u koncertnoj sezoni Beogradske filharmonije.

Dan pred uobičajeni nastup petkom, Filharmonija pretpremijerno izvodi odabrane koncerte iz sezone, i tako otvora mogućnost za novu publiku da dođe do svojih ulaznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: