Počinje 29. Beogradski džez festival

Beogradski džez festival, 29. po redu, počeće danas u Sava centru (19.30) i do 28. oktobra pod sloganom "Sva lica džeza" predstaviće u Domu omladine Beograd najznačajnija imena savremene džez scene.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.10.2013.

09:14

Default images

U do sada najtežim okolnostima od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala i uz dvostruko manji budžet, organizator, Dom omladine Beograda, uspeo je da obezbedi kvalitetan program uz učešće domaćih i stranih muzičara, sa posebnim akcentom na radionice koje će učesnici držati mladima.

U skladu sa svojom misijom da mladima učini dostupnim kvalitetne programe, DOB je obezbedio i ograničen broj ulaznica po ceni od 100 dinara za đake i studente, koje su rasprodate za nekoliko dana.

Na svečanom otvaranju u Sava Centru, Beograđani će prvi put čuti Kasandru Vilson, jednu od najboljih umetnica svetskog džeza, dobitnicu dva Gremija, koja će sa bendom "Harriet Tubman" predstaviti program "Crno sunce", inspirisan misijom Herijet Tabmen, legendarne afro-američke aktivistkinje iz vremena Građanskog rata, oživljavajući borbu za prava Afro-Amerikanaca u današnjem društvenom kontekstu.

Beogradski džez festival se večeras priključuje proslavi 65. rođendana Big Benda RTS-a, čiji će jubilej uveličati specijalni gost, jedan od najboljih evropskih trubača, kompozitora i aranžera - Bert Joris.

U okviru 29. izdanja BJF publiku očekuje više od 15 koncerata aktuelnih džez umetnika iz SAD, Italije, Holandije, Belgije, Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske, Poljske, Švedske, Izraela, Portugalije i Srbije, a nakon svečanog otvaranja u Sava Centru, svi ostali koncerti biće održani u salama Doma omladine Beograda.

Zvezde ovogodišnjeg festivala su saksofonista Li Konic (86), rodonačelnik kul džeza sa Majlsom Dejvisom i Lenijem Tristanom i jedan od poslednjih aktivnih heroja zlatne dekade džeza 50-ih i Vidžej Ajer koji će sa svojim triom zatvoriti festival 28. oktobra u velikoj sali DOB-a.

Ajer je po mišljenju kritike vodeći džez muzičar današnjice. Prošle godine je osvojio čak pet titula "Daun bita" i četiri titule "Džez tajmsa", udružujući tako priznanja za najboljeg džez muzičara, pijanistu, kompozitora i grupu godine.

Beogradska publika biće u prilici da čuje i protagoniste savremenih tendencija u evropskom džezu.

U društvu starog znanca beogradske publike, pijaniste Jarona Hermana, beogradskoj publici će se predstaviti švedski čelista Lars Danijelson koji ukršta skandinavski i istočni folklor sa džezom i klasikom.

Specijalnost kultnog švajcarskog "zen-fank" kvarteta "Ronin" Nika Barča čine varijacije repetitivnih motiva u ambijentu ritualnog gruva, mešajući džez-fank, klasiku i japansku muziku.

Publika će čuti i novog izraelskog džez heroja, pijanistu Šaija Maestra, čija muzika sledi ideje Avišaija Koena, sa kojim je nastupio na koncertu u Kolarcu 2007, a mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela i Đovani Gvidi, vraćaju se u Beograd posle sjajnog nastupa 2010. godine u kvintetu Enrika Rave.

Na festivalu će nastupiti i vodeći holandski džezer, saksofonista Juri Honing, poljski pijanistički virtuoz Lešek Moždžer, sa džez osvrtom na dela Šopena i Komede, iz Portugala stižu Žulio Rezende i Marija Žoao sa svetskom premijerom ukrštanja džeza i fado muzike, kao i nemačka pijanistkinja Julija Hulsman, u društvu mladog lava džez trube, Britanca Toma Artursa.

Smeli autorski projekat predstaviće Ana Sofrenović u avangardnom, a ipak komunikativnom izdanju, a nastupiće i domaći sastavi - "Eyot" iz Niša i "Fish in oil" iz Beograda.

Cena pojedinačnih ulaznica se kreće između 600 i 1.200 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: