Uništena freska Isusa - hit na netu

Brojni poštovaoci umetnosti u Španiji pokrenuli su peticiju da se spasi freska Isusa Hrista iz 19. veka, koju je jedna restauratorka-amaterka uništila. Istovremeno, sa svih strana stižu predlozi da se na sličan način "obrade" i druga umetnička dela...

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.08.2012.

10:35

Default images

Restauracija freske "Ecce homo" u crkvi u Borhi u blizini Saragose postala je međunarodna hit-šala posle slika na kojima se vidi kako je izgledala pre i posle restauracije.

Osamdesetogodišnja Sesilija Himenez stekla je globalnu "slavu", jer na njenoj restauriranoj slici nekadašnji dostojanstveni portret izgleda kao dlakavi i kosmati majmun u odeći koja mu baš i ne odgovara. Potom su šaljivdžije širom sveta na internetu počele da postavljaju razne druge fotografije lica na mesto lica "restaurirane" slike (uključujući i one španskog kralja i premijera).
Tajna veèera obraðena istom tehnikom
Oni zabrinuti za budućnost freske pokrenuli su peticiju koju je dosad potpisalo više od 9.700 ljudi. Starica koja je upropastila sliku restauraciju je radila godinama, uz odobrenje crkve, navodi AFP.



"Sveštenik je znao. Svi koji su došli kod mene mogli su da vide kako radim", rekla je Himenezova i dodala da je ona priznata umetnica, da je izlagala svoje radove i prodala 40 slika.
Još par predloga za restauraciju (www.leparisien.fr)
Unuka umetnika koji je naslikao original, Tereza Garsija, takođe je bila nezadovoljna novom verzijom.

"Jedino što je uspešno retuširala je odeća", kaže Garsija. "Najgore od svega je što je brljala po glavi i jasno je da je uništila sliku".

Još nije odlučeno da li će u ovom slučaju biti podignuta tužba. Sestra starice, Esperanca Himenez Sueko, stala je u odbranu restauratorke i za list El Mundo izjavila: "Ona je to uradila iz najboljih namjera. Samo je htela slici da doda malo boje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: