Đorđević: Bio sam jedan od sedam gledalaca svog filma

Devet filmova - "portreta" Puriše Đorđevića biće prikazano večeras u Muzeju Jugoslovenske kinoteke na Festivalu autorskog filma, a reditelj je poručio da su svi "suviše dobri" da bi se propustili.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

15:30

Đorđević: Bio sam jedan od sedam gledalaca svog filma
Foto: Tanjug / arhiva

Devedesetdvogodišnji Đorđević poklonio je FAF-u mali maraton svojih biografskih ostvarenja u trajanju od oko tri sata u kojima prikazuje svoje junake, mahom velike umetnike, kako vole, stvaraju, raduju se, pate, svesni odlaze u smrt.

Od Toinina Guere, preko Gordane Kosanović do Ace Popovića, Milorada Pavića i Branka Ćopića, to je mikrokosmos onih koji su od svog života kreirali umetničko delo.

Đorđević je na današnjoj konferenciji u Domu omladine pričao o svom susretu sa Guerom, o tome kako je sa Mišom Miloševićem snimio film o Miloradu Paviću za jednu noć, kako mu je Bojana Andrić dovela svedoka koji je proveo sa Ćopićem njegovih poslednjih sat i po života.

On je skrenuo pažnju i da su neki od njegovih značajnih filmova - o Bohumilu Hrabalu, Budi Davidoviću, nestali, ali i da je na projekciji svog filma "Devojka" u Kinoteci bio jedan od samo sedam gledalaca.

"Možda večeras u Kinoteci budemo samo moja ćerka i ja", dodao je Đorđević.

Snimatelj Miodrag Miša Milošević rekao je da je malo radio sa Dušanom Makavejevom, dosta sa Želimirom Žilnikom i da se uverio da je Puriša Đorđević treći genije u srpskoj kinematografiji.

"Njegovi poslednji filmovi su izraz zrele filmske vizuelnosti. On dosta daje slobodu snimatelju, a njegov stil između eseja i dokumentaristike čini filmove neverovatnim", istakao je Milošević i dodao da su Đorđevićevi filmovi o Menclu, Paviću i Ćopiću mala remek-dela kakva niko ovde ne može da napravi.

Đorđević je na pitanje koji mu je film od pomenutih bilo najteže da snimi, rekao da je on u takvoj formi u poslednje vreme da mu nijedno ostvarenje nije bilo problem.

On je ispričao i da je Milošević snimao Mencla kako režira operu i tom prilikom snimio kadar u trajanju od 22 minuta bez prekida.

Đorđević je, posmatrajući to i oduševljen atmosferom koju je Milošević zabeležio, poželeo da napravi film o tome kako on snima taj kadar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: