Mel Gibson: Pravi heroji ne nose helanke

Mel Gibson uporedio je hrabrost Dezmonda Dosa iz “Hacksaw Ridge”, novog filma čiju režiju potpisuje, s hrabrošću superheroja iz stripova.

Kultura

Izvor: Guardian

Ponedeljak, 05.09.2016.

08:59

Mel Gibson: Pravi heroji ne nose helanke
Foto: Tanjug / Claudio Onorati/ANSA via AP

Razgovarajući s novinarima na konferenciji Filmskog festivala u Veneciji, Gibson je izjavio: “Razlika između stvarnog superheroja i superheroja iz stripa je taj što superheroji iz stvarnog života ne nose helanke”.

“Hacksaw Ridge” je Gibsonov prvi film posle ostvarenja "Apocalipto" iz 2006. godine.

Film govori o stvarnom čoveku Dezmondu Dosu koji je bio pripadnik adventističke crkve i koji je zbog svojih verskih uverenja odbio da nosi oružje u bitkama na Okinavi. Tokom krvavih obračuna on je bio vojni lekar, koji je na svojim rukama iznosio ranjenike s bojišta. Dos je umro 2006. godine.

Gibson kaže da je Dos bio izuzetno hrabar čovek čvrstih religijskih uverenja.

“Ući u ‘čeličnu kišu’ kako su je zvali Japanci, s olovom koje leti svuda oko vas – ući u sve to naoružan samo svojom verom, to znači da je vera u vama snažna. To je neporecivi deo istorije, koji je za mene izuzetno inspirativan”, kaže Gibson. Vidno nervozan, Gibson se kratko osvrnuo na teškoće u karijeri s kojima se suočio posle 2006. opisujući svoj odnos s Holivudom kao “preživljavanje”.

“Nekada idete, koračate unazad, kao što je to bio slučaj kod mene... Iz jednog ili drugog razloga. Možda ste samo u takvoj fazi”, rekao je on.

Posle filma “Apocalypto” Gibsona je zaustavila policija zbog vožnje u pijanom stanju, zbog čega je on vređao policajca zato što je Jevrej, a 2010. imao je rasističke izlive besa prema tadašnjoj partnerki Oksani Grigorijevoj koji su dospeli u javnost.

“Hacksaw Ridge” predstavlja visok ulog za Gibsona i reditelj se u Veneciji potrudio da ne izazove bilo kakve kontroverze. Zato je izbegao odgovor na pitanje da li film s protagonistom koji mrzi oružje zapravo predstavlja odgovor na debatu o kontroli naoružanja u SAD.

“Čovek koji odbija da dodirne oružje i učini nešto mnogo veće od ubijanja u ratu ima visoke standarde življenja... Morate da volite takvog ratnika i ukažete mu čast u filmu. Nadam se da je ovaj film u tome uspeo.”

U nekoliko svojih filmova, uključujući “Hrabro srce” i “Apocalypto”, Gibson se pokazao kao vešt reditelj scena borbe, pa je upitan kako mu je to pošlo za rukom u novom ostvarenju.

“Važna stvar prilikom oslikavanja bitke na filmu je da situacija u njoj bude jasna, a ne zbunjujuća. Treba da oslikate haos, ali da ono što publika može da vidi bude apsolutno jasno i izvučete suštinu iz sekvenci. Sve je u režiji i poznavanju učesnika scene: morate joj prići gotovo kao sportskoj utakmici. Zvuči grozno reći tako nešto o bici, ali ako niste u stanju da pratite strategiju, publika ne može da oseti ono o čemu scena govori”, rekao je slavni glumac i reditelj.

Festival u Veneciji traje do 10. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: