Preminuo čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami

Čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami je preminuo danas u 77. godini.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2016.

22:49

Preminuo čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami
Foto: wikipedia

Abas Kijarostami je bio iranski filmski režiser, scenarista, producent, slikar, fotograf i pesnik. U kinematografiji je aktivan od 1970. i učestvovao je u više od 55 filmova, uključujući kratkometražne i dokumentarne filmove.

Njegovi prvi dugometražni filmovi bili su “Iskustvo” i “Putnik”, a međunarodnu afirmaciju stekao je tzv. Kokerskom trilogijom (“Gde je kuća mog prijatelja?”, “Život i ništa više” i “Kroz stabla maslina”), “Krupnim planom” i “Ukus trešanja”.

Od 2000-ih je snimao filmove i van Irana.

Kijarostami spada među režisere Iranskog novog talasa, filmskog pokreta nastalog kasnih 1960-ih.

Filozofiska crta njegovog opusa naročito je izražena u filmu “Vetar će nas odneti” o junaku koji traga za smrću, a pronalazi život. Za ovaj film je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji.

Jedan od najpoznatijih Kijarostamijevih filmova svakako je “Ukus trešanja” za koji je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu.

Bio je gost festivala Kustendorf 2011. godine.

Kijorastami je preminuo u parizu, nakon borbe sa rakom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: