Otvoren Kustendorf, stigle prve zvezde (FOTO)

Izložba o ruskom filmskom režiseru Andreju Končalovskom otvorena je 21. januara u Drvengradu na Mećavniku, čime je počeo osmi muzički i filmski festival Kustendorf.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.01.2015.

19:27

Default images
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Izložbu priređenu u saradnji s filmskim muzejom "Zlođa", čine plakati i fotografije filmova Končalovskog.

Končalovski je kazao da su filmski plakati sedamdesetih godina u njegovoj zemlji bili jedini način da se ljudi slobodno izražavaju.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
"Ovi plakati su sublimacija slobode. U komunizmu to je bio jedini način da se slobodno izražavaš", kazao je Končalovski. Dodao je da očekuje da na festivalu na Mokroj gori vidi dobre filmove i čuje dobru muziku.

Organizator festivala Emir Kusturica kazao je da mu je zadovoljstvo da ugosti Končalovskog kao jednog od reditelja koji su stvarali u zlatno doba filma.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
"Danas je film neidentifikovana zabava. Film danas izražava ništa i obraća se nikome. Ovaj festival zato pokušava da ohrabri mlade autore i da ih vodi na pravu stranu, ka ozbiljnim temama koje oslikavaju ljudski život", kazao je Kusturica.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac došao je na festival i doneo crveni tepih jer toga na Kustendorfu nema, i s Kusturicom i jednim pravim mokrogorskim vukom prošetao tim tepihom.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Ranije danas na festival je stigla francuska producenkinja Klodi Osar koja je kazala da očekuje da sa festivala ponese dobre uspomene, jer je čula mnogo lepog o njemu. Rekla je da je Kustendorf "festival nezavisnog filma", kao što je i ona "nezavisna producentkinja".

Kusturica je goste dočekivao celo popodne, s pogačom i rakijom, a svi oni su nakon otvaranja i vatrometa u prilici da pogledaju film Končalovskog „"Bele noći poštara Alekseja Trjapicina".

Nakon projekcije mladi reditelji će imati priliku da u radionici razmene iskustva i postavljaju pitanja čuvenom reditelju.

Uoči projekcije Kusturica je Končalovskom dodelio nagradu za buduće filmove, koju je sam ustanovio kao svoju verziju nagrade za životno delo. Veliki reditelj je međutim nagradu vratio uz poruku da očekuje da je dobije sledeći put kad dođe na Kustandorf.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Prvo veče Kustendorfa završava se koncertom Adama Stinga, moldavskog džez saksofoniste koji je nastupio sa novosadskim Big bendom.

Festival traje do ponedeljka 26. januara. Na festivalu će biti prikazani i filmovi 17 mladih autora. Kako će izgledati otvaranje festivala, ko će sve boraviti narednih dana u Drvengradu i koji će se filmovi gledati, pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: