Kultura

Petak, 11.10.2013.

13:05

8. Festival srpskog filma fantastike

Osmo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) biće održano u Domu omladine Beograda od 16. do 19. oktobra, u organizaciji udruženja Mladi kadrovi iz Beograda.

Izvor: B92

Default images

U takmičarskim i off programima biće prikazano pedesetak filmova iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske iNorveške, a 31 ostvarenje iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije nadmetaće se za festivalske nagrade Koskar i Piramida.

U domaćoj takmičarskoj selekciji, za glavnu nagradu Koskar nadmetaće se 20 filmova, i to u kategorijama: najbolji film, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike. Za Koskara za najbolji film sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije, nadmetaće se sedam filmova.

O dobitnicima Koskara odlučivaće žiri u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, scenarista i režiser(Kanada-Srbija), Milan Todorović, producent i režiser (Srbija) i Aleksa Gajić, strip-crtač i animator (Srbija).

Za nagradu Piramida, na osnovu festivalskog konkursa za tzv „found footage filmove”, nadmetaće sečetiri filma. Autori će učestvovati na tribini Šok koridora o Found Footage filmovima koju će voditi Nenad Bekvalac, a koja će biti upriličena u petak, 18. oktobra.

U off-selekciji Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike, kojom FSFF tradicionalno ukazuje na zaboravljene, neprikazane ili malo poznate filmove, biće prikazana dva kratka igrana ostvarenja scenariste i režisera Dejana Nikolaja Kraljačića: Knjiga uspomena (1996) i Proba (1997).

Ova ostvarenja do sada nisu javno prikazivana, i njihovo emitovanje u četvrtak 17. oktobra biće, praktično, njihova premijera – u prisustvu autora i dela ekipe.

U holu ispred Velike dvorane Doma omladine moći će da se pogleda izložbaskultpura Arpada Slancika iz Subotice, kao i scenografski radovi Stevana Aleksića.

Prateći program je, kao i prošle godine, Šetnja zombija (Zombie Walk) koja će biti upriličena poslednjeg festivalskog dana, 19. oktobra, i tada će se oko 200 dobrovoljaca, koje će u zombije maskirati domaći majstori za specijalne efekte, prošetati od Trga Republike preko Terazija i Trga Nikole Pašića do Doma omladine Beograda. Šetnja ima humanitarni karakter, pošto će se na njoj skupljati sredstva za Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici.

Pred Šetnju zombija, na Trgu Republike će biti upriličen koncert grupe Goatmare and the Hellspades, a specijalan nastup imaće i srednjevekovni vitezovi izudruženja Beli orlovi.

Festivalski program se može pogledati na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: