Hronika 0

17.05.2024.

13:34

Požar u Specijalnom rezervatu prirode kod Zrenjanina

U toku jučerašnjeg dana izbio je požar u Specijalnom rezervatu prirode "Carska bara", saopštila je Ustanova "Rezervati prirode" iz Zrenjanina.

Izvor: zrenjaninski.com

Požar u Specijalnom rezervatu prirode kod Zrenjanina
Minoli/Shutterstock

Podeli:

Kako navode u ovoj javnoj ustanovi, do požara je došlo zbog neodgovornog ponašanja vlasnika vikendice koja se nalazi u blizini rezervata.

"Požar je ugašen zahvaljujući brzoj reakciji čuvarske službe naše ustanove i Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Zrenjanina. Vatra je gašena sa obale i vode, opremom koja je nabavljena za ovakve situacije", saopštili su "Rezervati prirode".

Veliki požar u Specijalnom rezervatu prirode "Carska bara" izbio je i sredinom oktobra 2018. godine, a vatrogasci su se celu noć borili sa vatrenom stihijom. Tada je vatra zahvatila trsku i brzo se proširila na veću površinu.

Inače, Ustanova "Rezervati prirode" je prošle godine od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dobila četiri miliona dinara za izradu plana zaštite od požara za "Carsku baru", kao i za rekonstrukciju protivpožarnog puta i nabavku opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

Tom prilikom je rečeno da je "Carska bara" u požaru koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je uništen deo flore i faune. Rečeno je i da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput tog iz 2018. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: