Počinje filmski festival u Motovunu

U istarskom gradiću Motovunu u ponedeljak počinje 14. međunarodni filmski festival na kome se dodeljuje nagrada "Bauer" za najbolji film u regionu, snimljen od 1. juna prošle do 1. juna tekuće godine.

Kultura

Izvor: Tanjug, SEEcult.org

Nedelja, 24.07.2011.

21:41

Default images

Među finaliste uvršten je i debitantski film srpskog reditelja i scenariste Nikole Ležaića "Tilva Roš". U konkurenciji za nagradu čiji je ukupni fond, prema podacima sa sajta Filmskog centra Srbije, 15.000 evra, našli su se i "Majka asfalta" Dalibora Matanića (Hrvatska) i "Otac" Vlade Škafara (Slovenija).

Nagrada "Bauer" dodeljuje se od prošle godine, a nosi ime slavnog autora eks-ju kinematografije Branka Bauera. Odluku o dobitniku doneće žiri čiji su članovi reditelji iz regiona Faruk Lončarević, Agim Sopi, Goran Dević, Damjan Kozole, Teona Mitevska i Marija Perović i srpska glumica Nada Šargin.

Laureat će biti proglašen uoči zatvaranja 14. Motovun film festivala 29. jula.

Tokom festivala biće premijerno prikazan novi dokumentarac srpskog reditelja Želimira Žilnika "Jedna žena - jedan vek". Najavljeno je i učešće igranog filma "Kako su me ukrali Niemci" Miloša Radivojevića.



U programu kratkometražnih ostvarenja biće prikazani filmovi "Kod kuće" Nenada Mikalačkog i "Najmiliji" Tee Lukač.

Publika 14. MFF-a videće i izbor filmova na zatvorske teme, kao i rok dokumentarce koje je izabrao britanski reditelj Džulijan Templ, koji je prošle godine bio gost, a sada je festivalski saradnik. Među posebnim atrakcijama 14. MFF-a je prva regionalna 3D projekcija na otvorenom - Vendersov film “Pina” biće prikazan u saradnji sa AVC-om, iz kojeg stiže najmoćniji projektor na svetu - BARCO, uz podršku DOREMI servera za digitalni bioskop.

Motovunski festival je i jednu od svojih nagrada posvetio muzici - maestro Miljenko Prohaska dobitnik je nagrade “50 godina”.

Motovun je i ove godine pripremio raznovrstan koncertni program, a među učesnicima su novosadska pijanistkinja Branka Parlić, koja je već stalna gošća MFF-a, a premijerno će izvesti 27. jula muziku Nina Rote (1911-1979), povodom stogodišnjice rođenja tog slavnog italijanskog kompozitora, dok će u drugom delu koncerta predstaviti filmsku muziku britanskog minimaliste Michaela Nymana.

Nastupiće i irska grupa Shamrock Rovers, VIS Obrad Kosovac, hrvatsko-japanska senzacija Welcomin' Committee In Flames, američki bend Kultur Shock i hrvatski Overflow.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: