Zaječar: U trci za naj muzej 2013.

Narodni muzej u Zaječaru jedan je od kandidata za prestižnu nagradu Evropski muzej godine 2013. koju svake godine dodeljuje Evropski muzejski forum.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2012.

14:27

Default images

Kandidate za nagradu predlažu nacionalni korespodenti, a za Srbiju, nacionalni korespodent je prof. dr Mila Popović-Živančević, predsednik Regionalne alijanse ICOM za jugoistočnu Evropu i direktor Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

Kandidature za ovu nagradu je predalo 42 muzeja - iz Azerbejdžana, Belgije, Velike Britanije, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Holandije, Irske, Italije, Litvanije, Norveške, Portugalije, Rusije, Slovenije, Turske, Češke, Švajcarske, Švedske i Španije.

Nakon pristiglih aplikacija, predstavnici komisije za dodelu nagrada - sudije, dolaze u zvanične posete muzejima koji su prošli prvi krug selekcije, kako bi se u potpunosti upoznali sa njihovim aktivnostima i uverili da oni ispunjavaju propisane kriterijume za nominaciju EMF nagrade.

Zvanična poseta sudije Vima de Vosa (Belgija) Narodnom muzeju u Zaječaru, obavljena je 26. septembra 2012.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je nacionalni korespodent Srbije u EMF predložila Narodni muzej u Zaječaru za Evropsku muzejsku nagradu 2013. su njegove aktivnosti na čuvanju i prezentovanju univerzalnog konteksta evropske istorije i kulture, kroz savremenu valorizaciju vrednosti arheološkog lokaliteta Feliks Romulijana, navodi se u saopštenju Mile Popović-Živančević.

Narodni muzej u Zaječaru se više decenija brine o zaštiti, promociji i prezentaciji ovog lokaliteta, uspešno radeći na očuvanju univerzalnih karakteristika evropske kulture i njenih korena. Muzej u Zaječaru je suštinski doprineo da se na odgovarajući način prezentuju opšta značenja kulturnih i civilizatorskih vrednosti Feliks Romulijane i njenog okruženja za razvoj evropske civilizacije.

Narodni muzej u Zaječaru uspešno organizuje kompleksnu brigu o arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana koji predstavlja svetsko kulturno nasleđe i koji se od 2007. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine i u tom smislu, već duži niz godina uspešno radi na implementaciji i ispunjavanju standarda o zaštiti, očuvanju i prezentaciji ovog lokaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: