Kulturni fenomeni na fotografijama

Izložba "Fotografi nove generacije", kojom se rezimiraju najznačajnije umetničke pojave i fenomeni u Srbiji nakon 2000. godine, biće otvorena u Galeriji Remont u ponedeljak, 19.marta u 17h.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

20:21

Default images

Serija fotografija "Tigrice" Aleksandrije Ajduković predstavlja niz fotografskih zapisa na kojima su zabeležene slučajne prolaznice obučene u odeću sa "tigrastim" motivima. Sve "tigrice" fotografisane su tokom 2002, 2003 i 2004. godine na ulicama Beograda.

Serija fotografija "Lični oglasi" Katarine Radović uz dozu humora i parodije bavi se fenomenom ličnih oglasa, u kojima ljudi koji traže partnera sebe predstavljaju u najboljem svetlu kako bi izazvali dobar prvi utisak.

“Iako na fotografijama svi izgledaju potpuno zadovoljni i ponosni na ono što jesu, iz njih se probijaju privatni lomovi i ekscesi, usled čega je teško reći da li se ovde radi o još jednom nusproizvodu već iznurenog potrošačkog društva ili o konačnom dostizanju panaceje za sve vrste ličnih nedoumica, blokada ili patnji“, kaže se u saopštenju.

Ciklus "Podzemna skloništa" Ivana Petrovića sačinjen je od niza fotografija atomskih skloništa snimljenih u srpskim i evropskim gradovima, gde skloništa predstavljaju deo urbane arheologije gradova.

Ciklus "Preslišavanje" je osmišljen kao serijal izložbi na kojima se predstavljaju radovi do 3 autora, grupisanih po tematskim pristupima, fenomenima ili medijima. Uz izložbe, sastavni deo predstavljanja osnovnih karakteristika scene, čine predavanja, diskusije na najznačajnije teme i probleme koji su označili prvu deceniju XXI veka.

Kustoski tim projekta "Preslišavanje" čine istoričari umetnosti Saša Janjić, Slobodan Jovanović i Miroslav Karić. Njihovo profesionalno sazrevanje blisko je vezano za rad generacije umetnika koja je tek stupala na umetničku scenu, a čiji su profesionalni razvoj ispratili kroz brojne aktivnosti i projekte.

Projektom "Preslišavanje" Remont započinje ciklus izložbi kojima će se rezimirati najznačajnije umetničke pojave i fenomeni u Srbiji nakon 2000-te godine.

Izložba će trajati do 6.aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: