Kultura

Ponedeljak, 26.02.2007.

17:36

Dodeljeni Oskari

Najbolji film na ovogodišnjoj dodeli nagrada Akademije je "Dvostruka igra", za koji je Martin Skorceze, posle pet nominacija, osvojio i svog prvog Oskara za režiju.

Izvor: B92

Default images

Njegovom filmu su dodeljene i nagrade za najbolji adaptirani scenario i za montažu.

Plemkinja Helen Miren osvojila je nagradu za najbolju glumicu za rolu u "Kraljici", a Forest Vitaker je proglašen za najboljeg glumca za ulogu diktatora Idija Amina u filmu "Poslednji kralj Škotske".

Španski film "Panov lavirint" nagrađen je u tri kategorije: za najboljeg snimatelja, najbolju šminku i scenografiju.

Alan Arkin osvojio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu za film "Mala Mis Sanšajn", koji je osvojio i priznanje za najbolji scenario.

Nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je bivša učesnica američke verzije Idola Dženifer Hadson za film "Devojke iz snova".

Ekološki film "An Inconvenient Truth" je najbolji dugometražni dokumentarni film, a pesma Melise Eteridž iz ovog filma "I Need to Wake Up" osvojila je nagradu za najbolju pesmu iz filma. U ovoj kategoriji je inače film "Devojke iz snova" imao čak 3 nominacije.

"Pisma iz Ivo Džime" osvojila su nagradu za najbolju montažu zvuka, a "Vavilon" za najbolju muziku za film.

Nagrada za životno delo otišla je u ruke čuvenog italijanskog kompozitora Enia Morikonea, zbog kako je navedeno "veličanstvenog i višeslojnog doprinosa umetnosti filmske muzike".

"Pirati sa Kariba - tajna škrinje" dobili su statuetu za najbolje vizuelne efekte, a "Happy Feet: ples malog pingvina" je najbolji animirani film.

Nemački film "Das Leben der Anderen " (Životi drugih) je najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, a "Marija Antoaneta" Sofije Kopole je nagrađena za najbolji kostim.

"Danski pesnik" je najbolji animirani kratki film, a "West Bank Story" je najbolji kratki film sa živom akcijom.

"The Blood of Yingzhou District", kineski film o posledicama side, je osvojio nagradu Akademije za najbolji kratki dokumentarac.

Dodela Oskara održana je u Kodak teatru u Los Anđelesu 25. februra, a domaćica programa bila je komičarka Elen Dedženeris.

Filmove "Kraljica", "Vavilon", "Poslednji kralj Škotske", "Mala mis Sanšajn", "Pisma iz Ivo Džime"..., možete pogledati na ovogodišnjem 35. FEST-u koji se do 4. marta održava u Sava centru, Domu sindikata, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Kinoteci.

Pogledajte listu nagrađenih ostvarenja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: