Kultura

Subota, 10.03.2012.

11:24

Srpski manastiri blago Mediterana

Srpska sveta mesta Gračanica, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija uvršteni su na spisak pet najvažnijih svetih mesta na Mediteranu, uz Jerusalim, Svetu Goru, Vatikan i Meku.

Izvor: Tanjug

Default images

Odluka o značaju srpskih manastira na Kosovu i Metohiji doneta je na skupu pri Evropskoj uniji u Briselu kome je prisustvovao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. On je istakao da je neophodno obezbediti posebnu zaštitu za srpske svetinje na Kosovu.

"Manastiri bi trebalo da budu izvor dijaloga među kulturama, a ne konflikta", rekao je Barozo.

Kako prenose "Novosti", po završetku analize i prateće studije biće doneta međunarodna deklaracija kojom će se precizirati stepen zaštite srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Skupu je prisustvovao i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović. On je rekao da je bilo bitno utvrditi razliku između pravne zaštite mesta koja su u "prijateljskom" okruženju, poput Svete Gore ili Vatikana i, sa druge strane, onih mesta koja to nisu, kao npr. Jerusalim ili Kosovo.

"Veliki je uspeh to što će srpski manastiri imati isti tretman kao i Jerusalim. To će pružiti dodatne garancije očuvanju srpskog identiteta", zaključio je Avramović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: