Džonu Sevidžu uručen Zlatni pečat

Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos kinematografiji, 28. februara u Beogradu uručeno je američkom glumcu Džonu Sevidžu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

10:35

Default images
Foto: Tanjug / Danilo Peternek

Priznanje mu je na svečanosti u novom zdanju Kinoteke uručio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Zelenović se zahvalio Sevidžu na svemu što je uradio za američku i svetsku kinematografiju, ukazavši da je nagrada Zlatni pečat ustanovljena 1995. godine.

Sevidž je 30. dobitnik ovog priznanja među stranim filmskim stvaraocima.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
On je podsetio da su među dobitnicima Đuzepe de Santis, Jiri Menzel, Nikita Mihalkov, Vim Venders, Luk Beson, Žerar Deparđe i Ralf Fajns, ukazavši da su svi laureati morali da posete Jugoslovenski kinoteku.

Sevidž je kazao da mu je velika čast što je dobio ovakvo priznanje.

Govoreći o filmu "Bićemo prvaci sveta", zbog čije je premijere ovih dana u Beogradu, Sevidž je kazao da će mu period snimanja ostati u sećanju i da je bilo veoma zanimljivo raditi sa mladim glumcima sa prostora bivše Jugoslavije.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
“Atmosfera na snimanju je bila veoma dobra, bilo je veoma prijatno stvarati, mada je postojala jezička barijera”, dodao je glumac, koji se proslavio ulogama u filmovima "Lovac na jelene" i "Kosa", a igrao je i u "Kumu 3" i "Tankoj crvenoj liniji".

Film "Bićemo prvaci sveta" vraća duh vremena sa kraja Drugog svetskog rata i govori o novoj energiji, novom vremenu koje kroz sport donose neki mladi ljudi, naveo je Sevidž.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
On je ukazao da je tokom snimanja filma za kratko vreme obišao različite delove Srbije i da ga je dirnula individualna hrabrost ljudi, uprkos teškoćama sa kojima se suočavaju, kao i ljudi u drugim delovima sveta, da stavaraju.

Sevidž je dodao da su u Srbiji hrana i vino izvrsni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: