Prva dama oživljava muzeje u Srbiji

Za nešto manje od mesec dana, 12. aprila, biće otvoren rekonstruisani deo Istorijskog muzeja Srbije.

Izvor: B92

Petak, 15.03.2013.

17:02

Default images

Zgradu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, koja se priprema za otvaranje, posetila je supruga predsednika Srbije, Dragica Nikolić, a ulogu kustosa preuzeo je ministar kulture. Prva dama je najavila da će njen dobrotvorni rad, pre svega, biti zasnovan na oživljavanju i otvaranju srpskih muzeja.

Prostor u zgradi arhitekata braće Krstić zapušten je godinama. Nekada je u njemu bila smeštena Agrarna banka, potom Gestapo, Centralni komitet, deo Muzeja istorije Jugoslavije...
BetaPhoto / Nenad Petroviæ
“Stvarno je božanstveno videti da ovakvo blago postoji u centru Beogradu i stvarno je strašno da se ovo krilo od očiju javnosti”, rekla je supruga predsednika Srbije.

Istorijski muzej Srbije u ovoj je zgradi od 2005. A ovo je prva veća rekonstrukcija i ne slučajno, jer ova ustanova obeležava pola veka postojanja.

“Ovo je prvi put da će muzej Srbije imati svoj prostor, naravno će ova izložba dve dinastije biti posle i stalna. Nećemo stati na ovome, naravno”, rekao je Bratislav Petković, ministar kulture.

Sledećih meseci otvoriće se Konak kneza Miloša, Muzej Srpske pravoslavne crkve, a jedan deo Narodnog muzeja uskoro bi trebalo da bude otvoren za posetioce.

“Pokušavam da spojim ono što se do sad nije radilo - da spojim ljude koji imaju novca i ljude koji žele da rade. Današnji muzeji u Beogradu rade samo zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji su zaposleni u tim muzejima”, rekla je prva dama Srbije i dodala da već ima zainteresovanih ulagača.

Svoju posetu je završila u depou i to u radionici gde se čuva kruna kralja Petra I Karađorđevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: