Agire, gnev božji - Ramon H. Sender

Ova knjiga pripada ediciji Najbolji španski romani druge polovine 20.veka

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2007.

00:29

Default images

Beleška o knjizi:

Agire, gnev božji – veličanstvena freska o osvajanju Novog sveta i potrazi za mitskim Eldoradom u bespućima Amazonije, o tragičnom susretu Zapada s „tužnim tropima“, devičanski nedirnutim svetom južnoameričkih Indijanaca. Kroz ovaj nezaboravni roman-hroniku promiču halucinantni likovi Lopea de Agirea – konkistadora, buntovnika i tiranina – nestvarno lepe donje Ines, tanane devojčice Elvire i niza drugih čiji su životi i sudbine nerazmrsivo utkani u mitsku povest Zelenog kontinenta.

Smeštena u rajski i istovremeno demonski ambijent bujne tropske prirode, to je priča o putovanju i traganju, o ljubavi i strasti, pobuni i nasilju, ali i o težnji ka moći koja vodi u propast, ludilo i smrt, prerastajući u univerzalnu metaforu zla, o čijoj nam neprolaznoj aktuelnosti upečatljivo svedoči i proteklo stoleće.

Ovaj fascinantni roman nadahnuo je nemačkog reditelja Vernera Hercoga da snimi jedan od svojih najboljih filmova.

Beleška o piscu:  

Ovaj autor је bio jedan od najuticajnijih španskih pisaca. Rođen je u Kalameri, pokrajina Aragon u Španiji.

Posle učešća u Špansko-marokanskom ratu,1910. i 1920. godine, preselio se u Madrid i tamo pisao za novine El Sol. Bio je anarhista, pa potom komunista, ali posle Španskog građanskog rata napušta svoje ideologije i seli se u Francusku.

Za vreme vladavine Kardenasa u Meksiku kao i mnogi intelektualci i naučnici toga vremena, i on utočiste nalazi tamo.

Od 1948 do 1972. godine živeo je u Americi. Posle kratkog povratka u Španiju, umro je 1982. godine u San Dijegu, Kalifornija

AUTOR : Ramon H. Sender
NASLOV DELA : Agire, gnev božji 
PREVOD : Dalibor Soldatić 
BROJ STRANA : 395 
CENA U KNJIŽARAMA : 584 dinara 
IZDAVAČ : Laguna
INTERNET : www.laguna.co.yu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: