Kustendorf od 8. do 14. januara

Drugi međunarodni filmski festival Kustendorf biće održan od 8. do 14. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji producentske kuće Emira Kusturice "Rasta film internacional" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2008.

13:21

Default images

Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je da se Ministarstvo, u skladu sa visokim ciljevima, ali i praktičnim mogućnostima, opredeljuje za kulturni razvoj.

"Verujem da će Kusturica, zajedno sa saradnicima, napraviti najviše za razvoj filmske industrije i filmske umetnosti u našoj zemlji, te ga zato Ministarstvo i ove godine podržava", rekao je Bradić.

Festival će otvoriti Kusturičin dugometražni dokumentarni film "Maradona", čija je svetska premijera bila proletos u Kanu. Glavni, takmičarski program čine filmovi studenata filmskih škola. Oni će biti gosti Drvengrada i pohađati radionice, a glavni gost je reditelj i scenarista Džim Džarmuš koji će održati tri master klasa.

U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani njegovi filmovi "Odavno mrtav", "Pod rukom zakona", "Slomljeno cveće" i "Čudnije od raja".

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 35 mladih autora iz 16 zemalja, od Japana do Severne Amerike, čiji su radovi odabrani između oko 250 filmova.

Predsednica žirija biće glumica Anica Dobra, a članovi producent Karl Baumgartner iz Nemačke i direktor kinoteke u Bolonji Đanluka Farineli.

Pored Džarmuša, master klasove će držati i Kusturica, ruski reditelj Sergej Dvorcevoj, italijanski scenarista Đani di Gregorio i reditelj Đani Amelio, kao i selektor Kanskog festivala Tjeri Fremon i predstavnik velike evropske filmske kuće "Vajld banč".

Kusturica je podsetio da Kustendorf "deluje obrnuto od zakona tržišta i globalnih tokova koji nameću kulturu kao opšti komercijalni obrazac".

"Naša mala institucija razvija se suprotno od diktata liberalnog kapitalizma, koji i sam ovih dana doživljava krah, na našu sreću ili nesreću. To je nekomercijalni festival koji pokušava da ustanovi kvalitet kao ideju, a ne kvantitet", naglasio je slavni reditelj, osnivač, selektor i direktor Kustendorfa.

Prema njegovim rečima, "cilj je da se od Mećavnika napravi mitsko kulturno mesto, da se u okviru filmskog programa mladi autori koji se nameću svojim idejama sretnu sa velikim svetskim autorima".

"Želimo da sugerišemo da je autor centralna ličnost čitavog tog cirkusa koji se zove film i koji hoće da pomiri publiku i visoke estetske zahteve".

U programu "Savremene autorske tendencije", posle "Maradone" biće prikazani "Glad" britanskog reditelja Stivena Mekvina, "Tulpan" Dvorcevoja, "Tri majmuna" turskog reditelja Nurija Bilgea Čejlana, "Gomora" italijanskog reditelja Matea Goronea.

Ekskluzivitet festivala biće projekcija filma "W" američkog reditelja Olivera Stouna.

Na zatvaranju festivala biće prikazana skraćena verzija "Otvaranja Letnjih olimpijskih igra 2008" u režiji Žanga Jimoua.

Kustendorf uz filmski ima i muzički program, koji uređuje Nele Karajlić.

On je najavio grupe "La Mano Ajena" iz Čilea, "Hajdamaki" iz Ukrajine i "Nati Bo i Ska kubano" iz Velike Britanije, kao i domaće "Vrelo", "Stribor i Trovači" i "Kusturica i No smoking orkestra". I taj deo festivala je nekomercijalan, ulaznice su besplatne i biće organizovan autobuski prevoz iz Užica, Višegrada i drugih susednih mesta.

Foto: Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: