Vrline i mane MPV-a

Pitanje: Poštovana gospodo, zamolio bi vas da mi odgovorite na sledeće pitanje: koji od ovih automobila je bolje kupiti i koje su vrline i mane ovih automobila: sitroen berlingo, pežo partner, reno kangu, fiat doblo. Unapred zahvalan na odgovoru (Nebojša Gerasimoski)

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2005.

16:19

Default images

Reč je o relativno novoj vrsti vozila, koja kod nas još nije dobila pravi naziv. Manja teretna, dostavna vozila koja u zavisnosti od verzije mogu biti i vrlo zanimljive porodične automobile koji se opet, za tili čas, vađenjem sedišta, pretvaraju u teretnjake. Svi su izuzetno praktični i upotrebljiv i zajedničko im je da imaju velike prtljažnike, uzdignut položaj vozača za volanom, dobar kvalitet upotrebljenih materijala i dovoljno mesta na zadnjem sedištu za saputnike.

Na strani pežoa partner i sitroena berlingo, koji su inače gotovo identični automobili sa različitim imenima (oba pripadaju koncernu PSA), su dizajn, upravljivost, cena, motori (pogotovo HDI agregat), kočnice, ogibljenje, ponašanje u vožnji, kao i aerodinamika. Ne treba zaboraviti i veliko iskustvo grupacije PSA u proizvodnji ovih automobila koja još od 1996. godine proizvodi ove modele. Od mana, tu su vidno jeftiniji plastični materijali, slabija zvučna izolacija i menjač na koji je bilo primedbi.

Kangu zahvaljujući najmanjoj masi vuče najbolje i ima izvrsne motore (pogotovo su dobri dizelaši dCi). Na njegovoj strani su i relativno povoljna cena, sigurnost (jedini od ovih modela ima 4 zvezdice na NCAP testu), kvalitet enterijera i bolja ubrzanja, iako mu je maksimalna brzina manja od konkurencije zbog nešto slabije aerodinamike. Očigledne mane su predugačak put zaustavljanja, kritično ponašanje pri naglom skretanju kao i najmanji prtljažnik (od 650 do 2.600 litara) i najmanju nosivost od samo 410 kg (partner i berlingo – 510 kg, a doblo čak 710 kg).
Doblo je najveći od ova 4 modela i nudi impresivan prtljažnik od 750 do 3.000 litara, što je više nego kod partnera/berlinga (624-2.800). Ima odlično ogibljenje, u potpunosti doraslo i bržoj vožnji, udobna sedišta i racionalno oblikovan prostor. Veoma se lako vozi, ima najmanji krug okretanja – 10,5 m (partner/berlingo – 11,6 m, kangu 11,0 m), solidne kočnice i relativno čvrstu karoseriju (3 osvojene zvezdice na NCAP testu). Na dušu mu ide skromna serijska oprema, snažni ali rastrošni benzinci, slab osnovni dizelaš DS, i nešto viša cena za preporučljivu verziju sa dobrim JTD motorom.

Dakle, zaključak glasi: ako želite naprostraniju putničku kabinu i najveći prtljažnik onda je izbor doblo. Ako želite da za što manje novca kupite dovoljno praktičan auto, onda je izbor pežo ili sitroen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: